+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
9 продуктів, які підвищують працездатність

9 продуктів, які підвищують працездатність

14.09.2018

9 продуктів, які підвищують працездатність

Ви коли-небудь відчували себе млявими, втомленими навіть після повноцінного сну і щільного сніданку? А чи замислювалися, чому? Швидше за все, вашому організму не вистачає енергетичного підживлення. Отримати необхідну енергію можна з харчових продуктів. Для того щоб відчувати себе бадьорим протягом дня, потрібно знати, які продукти "заряджають" нас енергією і відмінно відновлюють життєві сили, і, звичайно ж, вживати їх. 

Для початку пропонуємо розібратись, завдяки яким поживним речовинам виробляється енергія. Отже, для отримання енергії організму необхідні:

Вуглеводи - дають енергію шляхом забезпечення запасів глікогену в м'язах і печінці. Продукти, багаті вуглеводами: цукор, зернові, овочі, хліб, рис, фініки, родзинки і т.д.

Вітаміни групи В - сприяють підтримці обміну речовин і перетворенню засвоєної їжі в енергію. Продукти, багаті вітаміном В: молочні продукти, горіхи, риба, м'ясо.

Карнітин - перетворює запаси жирних кислот в енергію. Продукти, багаті карнітином: риба, молоко, птиця, авокадо.

Селен - сприяє ефективному розподілу енергії по всьому організму. Продукти, багаті селеном: печінка, яйця, кукурудза, рис, фісташки. 

З метою поповнення запасів енергії в організмі слід вживати їжу, яка містить в достатніх кількостях вищезазначені речовини. Але такі симптоми, як неуважність, поганий сон, погіршення пам'яті, зниження працездатності можуть також виникати внаслідок напруженої роботи головного мозку. Тому обов'язковими для вживання є продукти, здатні стимулювати мозкову діяльність, підвищувати концентрацію уваги і покращувати пам'ять: 

1. Гарбузове насіння

Калорійне, неймовірно смачне і дуже корисне гарбузове насіння здатне підтримувати нас "на плаву" завдяки декільком своїм властивостям. Залізо підвищує концентрацію, магній покращує здатність запам'ятовувати та обробляти інформацію, а цинк прискорює мозкову активність.

Їсти гарбузове насіння можна окремо як перекус або додавати в овочевий салат на ланч, але пам'ятайте, що добова норма з'їденого насіння не повинна перевищувати 40 грамів. 

2. Натуральна кава

Кофеїн - наш головний "допінг", ідеальний, щоб ефективно побороти сонливість і збадьоритись. Кава багата корисними для роботи мозку антиоксидантами, мікроелементами, вітамінами й амінокислотами, які відмінно стимулюють роботу головного мозку, підвищують концентрацію і допомагають "прийти в себе" під час важкого трудового дня, тимчасово блокуючи втому. Фахівці вважають, що регулярне вживання кави є навіть профілактикою розумових відхилень. Однак слід пам'ятати, що велика кількість цукру і вершків нейтралізують корисні властивості кави.

Пити більше як дві чашки кави в день не варто: організм легко звикає до цього стимулятора, внаслідок чого зникає позитивний ефект. 

3. Горіхи

Горіхи - мабуть, найкращий перекус у випадку, коли ви відчуваєте, що сили вже закінчуються, а роботи ще багато. Це висококалорійний продукт, який здатний забезпечити наш організм енергією, корисними жирними кислотами, вітамінами та білком. Наприклад, волоські горіхи відмінно поліпшують діяльності головного мозку завдяки своєму вмісту мікро- і макроелементів, вітамінів, білків і антиоксидантів.

Віддавайте перевагу горіхам без ароматизаторів і солі та пам'ятайте, що велика кількість горіхів може несприятливо вплинути на шлунок і позначитись на фігурі. 

4. Чорниця

Чорниця багата на антиоксиданти, які захищають клітини мозку від старіння, поліпшують капілярний кровообіг мозку, покращуючи пам'ять і збільшуючи здатність сприймати та засвоювати нову інформацію. Недавні дослідження показали, що ягоди чорниці допомагають навіть при тимчасовій втраті пам'яті та є чудовою профілактикою хвороби Альцгеймера.

Регулярно вживаючи чорницю, яка до того ж є одним з рекордсменів за вмістом вітаміну С, ви не лише поліпшите зір, а й зміцните свій імунітет, що, погодьтеся, дуже важливо для збереження продуктивності та працездатності. 

5. Банани

Банани - найшвидший (вибачте за тавтологію) фаст-фуд, який завдяки легким вуглеводам дозволяє швидко втамувати голод і повернутись до своїх справ. Не дивно, що банани це найулюбленіша їжа марафонців, а вони-то знаються на довготривалій витривалості.

Банани також являються багатим джерелом калію, який необхідний для нормальної роботи серцевих м'язів і нервової системи. Завдяки великому вмісту клітковини банани швидко засвоюються і моментально відновлюють сили.

6. Зелений чай

Якщо ви не прихильник кави, але потребуєте залишатися бадьорим і працездатним протягом всього робочого дня, випийте чашечку свіжозавареного зеленого чаю.

Зелений чай багатий на вітаміни й антиоксиданти, і не дивлячись на те, що п'ється він дуже м'яко, цей напій не гірше кави комплексно впливає на нервову, дихальну і серцево-судинну системи, підвищуючи мозкову активність, життєвий тонус і працездатність. 

7. Чорний шоколад

Чорний шоколад знаменитий своїми властивостями піднімати настрій. Шоколад поліпшує приток крові до мозку і стимулює вироблення дофаміну - гормону, який відповідає за радість і бадьорість, а також підвищує розумову діяльність, здатність концентруватися та запам'ятовувати нову інформацію. Крім того, білки, що містяться в чорному шоколаді, необхідні для розвитку клітин мозку.

Чорний шоколад гарний стимулятор, але будьте обережні з його порціями: навіть кілька шматочків якісного чорного шоколаду здатні підвищити рівень цукру в крові. В день досить з'їдати 50 грамів гіркого шоколаду.

 

8. Авокадо

Цей дивний фрукт відносно недавно з'явився на полицях магазинів, але вже встиг стати для нас синонімом правильного харчування. Авокадо варто регулярно вживати хоча б тому, що до його складу входять такі рідкісні для інших продуктів мікроелементи, необхідні для активної діяльності головного мозку, як алюміній, бор і молібден. До того ж, авокадо - це найпотужніший антиоксидант.

На цьому, корисні властивості авокадо не вичерпуються: цей ситний плід нормалізує метаболізм і виводить з організму токсини, а завдяки багатому вмісту корисних жирів, фолієвої та альфа-ліноленової кислот, авокадо знижує втому і позитивно впливає на склад крові.

З'їдайте хоча б один авокадо в тиждень. 

9. Червона риба

Лососеві види риб є багатим джерелом омега-3 жирних кислот, які організм використовує для формування нових нервових клітин і нейронів, вкрай потрібних для хорошої пам'яті та здібності до навчання. Для забезпечення організму добовою нормою поліненасичених і омега-3 кислот достатньо лише 40 грамів такої риби.

Червона риба зберігає в тонусі не тільки наш мозок, а й тіло: вона зміцнює судини, серцеві м'язи та кістки, підтримуючи тіло в тонусі. Тим, хто стежить за своєю фігурою, жирної риби боятися не варто, адже вона не зашкодить формам. Краще включайте лососеві стейки до свого раціону хоча б раз на тиждень.

Звичайно ж, це далеко не весь список корисних продуктів, здатних наповнити організм енергією, поліпшити діяльність головного мозку і підвищити витривалість та працездатність.

Одноманітний раціон призводить до того, що клітини головного мозку працюють не в повному обсязі, а ми відчуваємо себе знесиленими і втомленими. Для повноцінної роботи людського організму необхідно безліч різних речовин, тому ваше харчування повинне бути різноманітним.

Акційні товари
Каталог