+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
10 кулінарних технік, які повинен знати кожен

10 кулінарних технік, які повинен знати кожен

09.11.2018

10 кулінарних технік, які повинен знати кожен

Під час готування доводиться стикатися з величезною кількістю кулінарних технік. Багато з них знайомі з дитинства, однак є і такі техніки приготування, про існування яких більшість навіть не здогадується.
У цьому списку ділимося з вами 9 кулінарними техніками, які обов'язково повинна опанувати кожна господиня. 

1. Приготування на повільному вогні

Якщо від продуктів хочеться отримати максимум аромату, без цієї кулінарної техніки ніяк не обійтися. На повільному вогні можна приготувати овочі або м'ясо. Особливо смачним завдяки використанню такої техніки виходить м'ясо, оскільки при тривалому приготуванні на слабкому вогні воно стає дуже м'яким і ніжним.

Крім того, безперечним плюсом приготування на повільному вогні є і практично повна самодостатність методу. Якщо вам відома температура і вихідні умови отримання готової страви, тоді за його кондицією при приготуванні взагалі можна не стежити. 

2. Припускання

Незалежно від свого кулінарного досвіду більшість господинь часто плутають припускання зі звичайним варінням продуктів. Адже саме в процесі припускання у вихідних продуктах можна зберегти максимум корисних речовин, які, як правило, при варінні просто залишаються у воді.

Тому, якщо потрібно приготувати овочі та м'ясо і далі не використовувати бульйон, краще скористатися технікою припускання. При такому способі м'ясо, овочі або риба готуватимуться у власному соку, відповідно, і кількість рідини буде мінімальною. А значить, дуже важливо стежити за приготуванням страви й не допустити її пригорання. 

3. Обсмажування

Багато кулінарів-початківців вважають обсмажування продуктів мало не одним з найпростіших методів приготування продуктів. Здавалося б, що тут складного: поклав продукт на розпечену сковороду й обсмажив до стану готовності. Але насправді щоб м'ясо, риба або навіть звичайна картопля після обсмажування не перетворилися в тушковані продукти, дуже важливо попередньо перед обсмажуванням промокнути їх паперовою серветкою або бавовняним рушником. Потім слід розігріти сковороду і додати на неї олію, а вже після і самі продукти.

Тонкі шматки м'яса, риби або птиці обсмажуються в лічені хвилини, а ось товстіші шматки обов'язково потрібно буде додатково відправити в духовку, оскільки жар в них не може дійти швидко до м'ясної серцевини. 

4. Бланшування

Само по собі бланшування в перекладі з французької означає "біліти". За таким простим способом обробки ховається швидке обварювання продуктів в киплячій воді або ошпарювання їх окропом. В результаті такої маніпуляції частина продуктів біліє.

Виконати бланшування досить просто: в киплячу воду потрібно занурити продукти та дочекатися їх повторного кипіння. Саме з цього моменту потрібно починати відлік часу приготування продукту. Головний нюанс цього процесу полягає в тому, що продукти ні в якому разі не можна перетримувати, інакше бланшування може перетвориться на звичайне варіння. 

5. Емульгування

Оскільки деякі рідини дуже складно або практично неможливо змішати, була придумана ще одна кулінарна техніка - емульгування. Цю технологію зазвичай застосовують для приготування соусів, в яких, наприклад, потрібно з'єднати жир з кислотою. Звучить майже як хімія, але без подібної кулінарної техніки ніколи не вдасться приготувати домашній соус айолі. Головний секрет полягає в постійному перемішуванні й дуже повільному введенні одного з інгредієнтів в інший. 

6. Вимочування

Вимочування також можна назвати однією з головних базових технік в кулінарії, яку повинна освоїти кожна господиня. Основною метою цієї техніки є зміна деяких властивостей їжі. Завдяки заливці продуктів водою або іншою рідиною на тривалий період вони значно розм'якшуються, втрачають смак або шкідливі компоненти зі свого складу. Не можна обійтися без подібної кулінарної техніки, наприклад, якщо ви зібралися зробити цибулю для салату, бургера або як гарнір до м'ясної страви. 

7. Гратінування

Такий складний термін приховує в собі відносно просту і дуже популярну техніку, якою користуються всі імениті кухарі. Гратінування (від французького слова "gratin" - присмажені крихти, пригарки) - це не що інше, як звичайне запікання продукту до утворення рум'яної скоринки. Щоб отримати гарну й апетитну скоринку, верх м'яса потрібно змащувати інгредієнтом, який під дією температури добре плавиться. Найчастіше для цих цілей підходить вершкове масло, збитий жовток, тертий сир, соуси та панірувальні сухарі. 

8. Поширування

Поширування передбачає теплову обробку продуктів в рідині, що майже закипіла. У цій кулінарній техніці є багато спільного зі звичайним тушкуванням, проте на відміну від нього в ній використовується мала кількість рідини. Таким способом можна готувати овочі та м'ясні продукти. Овочі завдяки такому способу приготування повністю зберігають свій вітамінний склад, а м'ясні продукти - м'якість і особливий смак. Для поширування можна використовувати як звичайну воду, так і бульйон. У випадку з останнім страва стає більш насиченою й ароматною. 

9. Абілірування

З такою кулінарною технікою, самі того не підозрюючи, багато господинь стикаються щоразу, коли беруться за приготування рибних страв. Абілірування - це ретельна чистка та оброблення продукту перед його подальшим маринуванням, обжарюванням і запіканням. Такій кулінарній техніці піддаються також м'ясо і деякі овочі. Найчастіше повний процес абілірування доводиться виконувати з домашньою птицею і тваринами. Саме м'ясо домашніх тварин і птахів перед приготуванням потрібно ретельно обскубувати, потрошити, ошпарювати окропом і обпалювати. Якщо м'ясо купується в магазині, то процес абілірування зводиться до мінімуму - промивання та оброблення продукту.

10. Фламбування

Фламбування (назва походить від французького слова "flamber" – згоріти) - це кулінарна техніка, при якій страву в процесі приготування або під час подачі поливають міцними алкогольними напоями та підпалюють. Полум'я швидко гасне, алкоголь випарюється, а продукти набувають неповторного смаку й аромату та покриваються хрусткою скоринкою.

Ідеальну скоринку можна отримати, якщо страву, наприклад фрукти або млинці, посипати цукром або цукровою пудрою або сіллю, якщо готується м'ясо або дичина.

М'ясо і дичина найчастіше фламбуються коньяком, ромом, бренді, віскі, горілкою, граппою і джином. Правда більшість кухарів не люблять використовувати горілку, хоч і горить вона добре, але аромату дає мало. Для фруктів, млинців і омлетів краще використовувати лікери, коньяк, кальвадос, ром.

Фламбування виглядає дуже ефектно, але ця техніка вимагає обов'язкового дотримання техніки безпеки!

Акційні товари
Каталог