+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
10 міфів про каву: правда чи вигадка

10 міфів про каву: правда чи вигадка

31.08.2018

10 міфів про каву: правда чи вигадка

Століттями люди вивчали вплив кави на організм. Більшість загальновідомих фактів вірні, але є й ті, які ми оманливо приймаємо за правду. Міфи, які оточують каву, заважають сповна насолоджуватись цим ароматним напоєм. Ми спробували з’ясувати, де правда, а де міф.

Міф 1. Кава викликає залежність 

Частково так. Раптове припинення вживання кави, може принести певний дискомфорт організму: втому, сонливість, головний біль і роздратування. Зазвичай симптоми проявляються через 12-14 годин, після вживання останньої порції кофеїновмісного продукту, але після чашки кави самопочуття покращується. Кофеїнова залежність не більша, ніж залежність від цукру, солодких газованих напоїв, харчових добавок та інших продуктів зі щоденного раціону. Кофеїнова залежність виліковується швидко - приблизно протягом тижня. Тому, не варто боятись кави, головне пам'ятати, що все добре в міру. Дві-три філіжанки натурального заварного напою в день не принесуть шкоди здоров'ю, а навпаки - позитивно вплинуть на метаболізм та загальний стан людини.

Міф 2. Кава допомагає схуднути

Це не зовсім так. Потрапляючи до організму разом з кавою, кофеїн всмоктується через стінки шлунку і разом з кров'ю стимулює нервову систему до виділення норадреналіну. У свою чергу норадреналін підвищує концентрацію, збуджує емоційний стан, посилює рухову і серцеву активність, що прискорює циркуляцію крові по тілу. Кофеїн також посилює обмінні процеси в організмі, а це значить, що ліпідний обмін теж покращується.

В цілому, позитивних впливів кави на організм багато, але їх потужності не достатньо для того, щоб вважати каву ефективним засобом для схуднення - особливо для отримання довгострокового ефекту.

Кофеїн може ненадовго знизити ваше бажання їсти, але доказів того, що постійне вживання кави веде до схуднення, немає.

Міф 3. Кава шкодить зубам

З одного боку, при регулярному вживанні кави з'являються жовто-сірі плями на зубній емалі. Щоб цього уникнути, після кожної чашечки кави рекомендується чистити зуби або хоча б прополіскувати ротову порожнину. Зменшити пігментацію зубів від кави також допоможе додавання молока в напій, до того ж воно багате на кальцій, який корисний для зубної емалі.

А з іншого боку, кава оберігає наші зуби від карієсу. Однією з головних причин виникнення та розвитку карієсу є мікроорганізми на емалі зубів, такі як стрептококи, а кавові зерна містять речовину тригонелін, яка має здатність усувати шкідливий наліт.

Міф 4. Кава викликає безсоння 

Так, це факт. Але це стосується лише тих людей, хто не вживає каву постійно, а робить це час від часу, і людей з підвищеною чутливістю до кофеїну. Тільки в цьому випадку сон може порушитись, особливо якщо чашка кави була випита менше ніж за годину до сну. Період напіввиведення кофеїну досить короткий - 3-5 годин. Тому цей напій не завадить вам заснути, якщо ви вип'єте його не пізніше, ніж за 5-6 годин до сну.

Все залежить від індивідуальної чутливості. Для тих, хто п'є каву постійно, споживання цього напою перед сном не призведе до безсоння. Але краще не зловживати кавою і кофеїновмісними продуктами після п'ятої години вечора.

Міф 5. Кава шкідлива для здоров’я

У здорових людей, які помірно вживають каву (2-4 чашки в день) не виявлено ніяких тенденцій до розвитку захворювань серцево-судинної системи. Жодне дослідження не підтвердило зв'язок між вживанням кави та серцевими нападами. Щодо кров'яного тиску - кава, чай та інші напої, що містять кофеїн, не викликають значного підвищення кров'яного тиску. У людей особливо чутливих до кофеїну може спостерігатися незначне підвищення тиску, але, як правило, воно триває всього кілька годин.

Кава впливає на організм кожної людини по-різному, проте зловживати нею не варто. Добова доза кофеїну не повинна перевищувати 500 мг. Кава корисна для мозку, але шкідлива для кісток і нирок.

Міф 6. Щоб приготувати каву, потрібен окріп

У жодному разі не заварюйте каву окропом, адже він псує смак напою. Чим ближча температура води до точки кипіння, тим вища ймовірність, що вода насититься гіркими маслами зерен кави. Отже, якщо ваша кава гірчить, ви можете приписати це не тільки якості зерен, але і киплячій воді, якою ви залили зерно.

Оптимальна температура для заварювання напою - 92-95 °C. Окріп потрібен лише для того, щоб прогріти чашку, перед тим як налити в неї каву. Це робиться для того, щоб напій довше залишався теплим.

Міф 7. Кава рятує від депресії 

Так, це довели американські вчені. Кава рятує від депресії, особливо жінок. В ході дослідження, яке тривало 14 років, вчені виявили депресію у понад 2,5 тис. учасниць. При цьому у жінок, які щодня вживали 2-3 чашки кави з кофеїном, ризик розвитку депресії відзначали на 15% рідше у порівнянні з тими, хто вживав 1 чашку кави з кофеїном на тиждень.

Вчені визначили, що щоденне вживання 500 мг кофеїну сприяє зниженню ризику розвитку симптомів депресії на 20%. Крім того, фахівці відзначили, що вживання кави без кофеїну не робить ніякого впливу на ризик розвитку депресії.

Окрім того, що кава має позитивний вплив на роботу нервової системи, це ще і натуральний засіб, який покращує настрій, сприяє концентрації уваги, бадьорить і тонізує.

Міф 8. Кава допомагає протрезвіти і позбавляє від похмілля

Треба сказати, що це найпоширеніший міф про можливості кави. Теоретично кофеїн може допомогти людині з алкогольним сп’янінням відчути себе більш пильною, але дослідження Американської асоціації психологів показало, що кава не нівелює негативний вплив алкоголю. Навіть навпаки: люди, які вживали каву після алкоголю, можуть зайве відчути себе компетентними в потенційно небезпечних ситуаціях - наприклад, кермуванні в нетверезому стані - тоді як, насправді, це не так.

Кава також не позбавляє від похмілля, оскільки кофеїн взагалі не являється антидотом від алкогольного отруєння. Полегшення, яке людина може відчувати після випитої філіжанки кави, обумовлене виключно свідомістю самої людини. Кава може тільки трохи підняти тонус. Наслідки, викликані алкоголем, неможливо нейтралізувати кофеїном!

Міф 9. Позбавляє від зморшок і омолоджує організм

Іспанські вчені з'ясували, що кава багата на антиоксиданти, які в 500 разів сильніші за вітамін С. Дослідження вчених з корейського університету показали, що кавовий екстракт сприяє розгладженню зморшок, утримує колаген в клітинах, тим самим запобігає втраті рідини. Тому кавомани виглядають молодшими та свіжішими серед своїх однолітків.

Кавовий екстракт можна приготувати в домашніх умовах з розчинної кави, води та цукру. Цей омолоджуючий концентрат стане прекрасним доповненням коктейлів, десертів, морозива і тортів.

Міф 10. Кава - напій довгожителів

Лікарі, дослідивши рівень смертності в 10 країнах Європи, прийшли до висновку, що люди, які вживають каву, живуть довше. До того ж, вони менш схильні до захворювання на рак і діабет 2 типу. Як виявилось, у людей, які випивають 1-2 чашки кави на добу, ризик передчасної смерті менший на 8%. Більш того, у людей, які вживають 2-4 чашки кави без кофеїну, ризик передчасної смерті нижчий на 14%, ніж серед тих, хто не п'є каву в принципі. Вчені також відзначили, що цими перевагами вживання кави можуть користуватися навіть курці, адже паління цигарок не знижує ефекту.

Важливо розуміти: попри всі свої корисні властивості, кава - не панацея. Крім того, лікарі рекомендують пити напої приготовлені з натуральної зернової кави, адже розчинний аналог містить значно менше корисних речовин.

Акційні товари
Каталог