+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
12 рецептів пісних страв до Різдва

12 рецептів пісних страв до Різдва

05.01.2018

12 рецептів пісних страв до Різдва

Одним з невід’ємних атрибутів українського Різдва є 12 пісних страв на Святвечір. Ця традиція охоплює всі регіони України, однак деякі страви та спосіб їх приготування можуть відрізнятися, за вийняком головних – куті та узвару. Ми підготували добірку з 12 рецептів пісних різдвяних страв, які найчастіше готують до Святої вечері та споживають усією родиною на саме Різдво.

1. Кутя

Кутя - це одна з дванадцяти страв, що готується на Різдво. Крім того, кутя - це головна страва різдвяного столу, яка подається першою. Вважається, що чим смачніша кутя, тим більше успіхів та багатства буде у прийдешньому році. Ось чому цю страву готують з особливою обережністю та увагою. Ми ж ділимось простим рецептом ну дуже смачної куті, який важко зіпсувати, навіть якщо ви готуватимете цю страву вперше.

Інгредієнти:

Приготування:

Ячмінь ретельно промийте. Засипте крупу в каструлю, залийте водою і варіть на середньому вогні, постійно помішуючи. Після закипання зніміть піну. Помістіть мак в миску і залийте окропом. Дайте макові розмокнути протягом 5-ти хвилин, а потім залийте воду. Промийте насіння маку і знову залийте окропом на 10 хвилин, а потім залийте воду. Розімніть насіння маку в ступці, додавши окропу у співвідношенні 1:1. Додайте мак і мед до ячменю і готуйте все на маленькому вогні протягом 5-7 хвилин. Зніміть каструльку з вогню і змішайте кутю з журавлинним варенням.

2. Узвар

Цей компот із сухофруктів є відмінною заміною сучасним напоям, до того ж, він дуже смачний, освіжаючий і легкий.

Інгредієнти:

  • 100 г сухих яблук
  • 100 г сушених груш
  • 3 ст.л. цукру
  • 1 л. води

Приготування:

Покладіть всі інгредієнти в каструлю і залийте водою. Увімкніть вогонь і зачекайте, поки вода не закипить. Потім зменшіть вогонь і варіть узвар протягом 15-20 хвилин. Вимкніть вогонь і остудіть напій, не відкриваючи кришки (так напій краще настоїться). Напій можете розбавити кип'яченою водою, регулюючи його насиченість, або додати цукор за смаком.

3. Вінегрет

Цей барвистий і поживний салат багатий такими корисними овочами, як буряк, морква, картопля та цибуля. Вінегретом можна насолоджуватись як самостійною стравою, так і в якості гарніру до м'яса та риби.

Інгредієнти:

  • 1 морква
  • 1 картопля
  • 1 середній буряк
  • 1/2 цибулини
  • 1-2 ст.л. кислої капусти
  • 1/2 маринованого огірка
  • 10 маринованих грибів
  • 1 ст.л. рослинної олії
  • сіль - за смаком

Приготування:

Помийте та відваріть цілими картоплю, моркву та буряк. Почистіть овочі та поріжте на дрібні кубики. Наріжте кубиками маринований огірок. Почистіть і дрібно наріжте цибулю. Тоненько наріжте кілька листочків кислої капусти. З'єднайте всі інгредієнти в мисці та перемішайте. Заправте салат рослинною олією і приправте його дрібкою солі за смаком. Перед подачею прикрасьте вінегрет маринованими грибочками.

4. Вареники з картоплею

Який же традиційний український стіл без пісних вареників з картоплею? Ось вам рецепт, щоб ця смачна страва доповнила й ваше святкове меню.

Інгредієнти для начинки:

  • 8 картоплин
  • 2 цибулини
  • 3 ст.л. рафінованої соняшникової олії
  • 10 г вершкового масла
  • дрібка солі
  • 0,5 ч.л. чорного перцю
  • сметана - за смаком

Інгредієнти для тіста:

  • 1 склянка кефіру
  • 5 склянок пшеничного борошна
  • 0,5 чайної ложки соди
  • дрібка солі

Приготування начинки:

Почистіть картоплю, помийте і наріжте. Відваріть картоплю в солоній воді протягом 20-25 хвилин. Почистіть цибулю і наріжте. Обсмажте цибулю в соняшниковій олії до золотистого кольору. Відварену картоплю розімніть, додайте половину засмаженої цибулі, вершкове масло, сіль та перець. Ретельно все перемішайте. Остудіть начинку.

Приготування тіста:

Вилийте в миску кефір кімнатної температури, додайте до нього соду та сіль і перемішайте. Потім поступово додайте борошно, перемішуючи тісто до однорідної консистенції. Тісто не має прилипати до рук. Посипте стіл борошном і викладіть на нього тісто. Потім розкатайте його та виріжте кружечки за допомогою склянки чи невеличкого горнятка. Покладіть картоплю в центрі кружечка, складіть тісто навпіл і ретельно защипніть краї. Ваш перший вареник готовий. Повторіть процедуру, доки не використаєте всі інгредієнти.

Викладіть готові вареники в підсолену киплячу воду та готуйте їх протягом 10 хвилин. Готові вареники присипте зверху другою половиною засмаженої цибулі та подавайте до столу зі сметаною.

5. Запечена риба в духовці

Цю дивовижно смачну та корисну для здоров’я страву з задоволенням скуштуєте і ви, і ваші рідні.

Інгредієнти:

  • 3 морквини
  • 1 лавровий лист
  • 4 помідори
  • 2 цибулини
  • 60 мл рослинної олії
  • 1/2 пучка петрушки
  • 700 г судака
  • чорний мелений перець - за смаком
  • сіль - за смаком

Приготування:

Петрушку промийте і просушіть. Почистіть цибулю і наріжте її на середні шматочки. Петрушку з цибулею помістіть в блендер та змішайте. Помийте, почистіть та наріжте моркву. Почистіть судак та розріжте на порційні шматочки. Натріть шматочки риби сіллю та перцем. Змастіть деко рослинною олією і викладіть на нього рибу. Додайте до риби цибулю, петрушку, моркву і лавровий лист. Помийте помідори та наріжте їх на часточки. Помістіть помідори в блендер та збийте їх до однорідної маси. Потім додайте рослинну олію та сіль і ще раз перемішайте, щоб інгредієнти поєднались. Полийте зверху готовим томатним соусом рибу та овочі. Запікайте все в духовці до готовності, протягом 40 хвилин.

6. Голубці

Пропонуємо вам приготувати вегетаріанський варіант капустяних голубців. Вони легкі, м'які та малокалорійні. Начинка містить лише здорові та корисні продукти, такі як гарбуз та рис. Подавати голубці можна як гарнір або як закуску.

Інгредієнти:

  • 2 склянки рису
  • 6 ст.л. цукру
  • 2 ст.л. маргарину
  • 2 ст.л. нарізаного кропу
  • 1,5 склянки сметани
  • 1 кг капусти
  • 1 кг гарбуза
  • 1 склянки грибного бульйону
  • сіль - за смаком

Приготування:

Помийте листя капусти та залийте їх окропом. Злийте воду і просушіть листя. Зріжте товсті прожилки з кожного листочка капусти. Почистіть гарбуз, наріжте та обсмажте на попередньо підігрітій сковороді з маргарином. Помийте і відваріть рис. З'єднайте гарбуз, рис, цукор та сіль та ретельно все перемішайте. Покладіть приготовлену начинку з краю капустяного листа (краще з того де було потовщення) і загорніть начинку в рулетик. Потім обидва краї рулетика загорніть вказівним пальцем всередину, щоб повністю запечатати начинку. Повторіть процедуру, доки не використаєте всі інгредієнти. Покладіть всі сформовані голубці до каструлі та залийте їх грибним бульйоном. Додайте сметану і тушкуйте протягом 15 хвилин. Подавайте голубці зі сметаною і нарізаним кропом.

7. Соління

Якщо ви хочете побалувати своїх гостей хрусткими огірочками, ніжними помідорчиками та іншими соковитими овочами взимку, то цей рецепт для вас.

Інгредієнти:

  • 7-8 огірків
  • 2-3 помідорів
  • 2-3 солодких перців
  • 2-3 цибулини
  • 1 голова капусти
  • 4-5 зубчики часнику
  • петрушка - за смаком
  • кріп - за смаком
  • хрін - за смаком
  • лаврове листя, гвоздика, духмяний перець - за смаком
  • оцет - за смаком
  • сіль - за смаком

Приготування:

Ретельно вимийте всі овочі. Наріжте крупними шматками капусту, солодкий перець, цибулю розріжте на 2-4 частинки. Викладіть овочі у банку шарами: перший - огірки, другий - помідори, потім перець, капуста та цибуля. Залийте овочі окропом та залиште на 5-10 хвилин. Вилийте воду і знову залийте банки окропом. Зачекайте 5 хвилин, а потім знову вилийте воду. Додайте до порції води, якою будете заливати овочі, сіль, цукор, хрін, кріп, зубчики часнику та спеції за смаком. Доведіть маринад до кипіння і додайте трохи оцтової кислоти. Перемішайте. Залийте овочі маринадом і герметично закрийте банку кришкою.

8. Маринований оселедець

Маринований оселедець досить популярна страва серед українців. Отже, ми пропонуємо приготувати пікантного оселедця з овочевою закускою.

Інгредієнти:

  • 1 солодкий перець
  • 200 г моркви
  • 100 мл рослинної олії
  • 1 кг оселедця
  • 200 г цибулі
  • свіжа петрушка - за смаком
  • чорний перець - за смаком
  • цукор - за смаком

Приготування:

Помийте оселедця і просушіть його паперовим рушником. Відріжте голову та плавці, видаліть нутрощі, шкіру та кістки. Отримане філе розріжте вздовж на довгі смужки. Почистіть цибулю і наріжте її. Помийте та почистіть моркву і наріжте їх тонкими скибочками. Помістіть шматок цибулі та шматочок морквини на оселедець і згорніть його рулетиком. Повторіть процедуру з іншими інгредієнтами. Для приготування маринаду, з'єднайте рослинну олію з оцтом, цукром, чорним перцем та сіллю і ретельно все перемішайте. Викладіть рулетики в миску і залийте їх готовим маринадом. Страва повинна маринуватися протягом 10-12 годин. Викладіть оселедець на сервірувальну тарілку. Прикрасьте страву свіжою петрушкою та скибочками солодкого перцю.

9. Салат з маринованою капустою та огірками

Такий домашній салат стане чудовим рішенням для сімейного застілля. Страва досить поживна, пікантна, ароматна та освіжаюча.

Інгредієнти:

  • 100 мл рослинної олії
  • 150 г цибулі
  • 600 г маринованої капусти
  • 150 г маринованих огірків (за бажанням можете замінити грибами)
  • чорний мелений перець - за смаком
  • лимонний сік - за смаком
  • сіль - за смаком

Приготування:

Мариновану капусту наріжте тонкими смужками. Мариновані огірки або гриби наріжте кубиками. Почистіть цибулю і дрібно наріжте її. Покладіть всі інгредієнти до миски. Заправте салат рослинною олією та лимонним соком. Додайте за смаком сіль та перець. Ретельно все перемішайте і подавайте до столу.

10. Овочеве рагу

Ця страва не містить м'яса, але від того вона не менш смачна і поживна. Ще однією перевагою тушкованого рагу є те, що його можна подавати гарячим, теплим і навіть охолодженим.

Інгредієнти:

  • 2 морквини
  • 1 цибулина
  • 1 склянка води
  • 5-7 картоплин
  • 2 кабачки
  • 1/2 ч.л. червоного меленого перцю
  • 300 г зеленого горошку
  • рослинна олія (для смаження)
  • свіже листя базиліка - за смаком
  • свіжа петрушка - за смаком
  • сіль - за смаком

Приготування:

Помийте, почистіть і наріжте кабачки. Підсмажте кабачки на розігрітій сковороді з рослинною олією. Перекладіть посмажені кабачки в окрему ємність і відставте. Помийте, почистіть і наріжте моркву. Почистіть цибулю та наріжте дрібними лусочками. Викладіть моркву та цибулю на сковорідку та обсмажте до прозорості. Почистіть, помийте та наріжте середніми шматочками картоплю. Додайте картоплю та зелений горошок до овочів. Приправте червоним меленим перцем та сіллю за смаком. Потім додайте нарізану петрушку і листя базиліка. Смажте, поки картопля не стане м'якою. Перекладіть все в сотейник і залийте 1 склянкою води. Перемішайте все, накрийте сотейник кришкою і тушкуйте протягом 15-20 хвилин. Додайте обсмажені кабачки в рагу та перемішайте. Готуйте овочеве рагу ще 5 хвилин.

11. Капусняк

Капусняк - це традиційна українська страва, основним компонентом якої є кисла капуста. Капуста додає супу особливого аромату і кислинки, що робить його таким смачним.

Інгредієнти:

  • 1 морквина
  • 3-4 картоплини
  • 1 цибулина
  • 1/2 склянки проса
  • 3 ст.л. рослинної олії
  • 200 г кислої капусти
  • 500 г свіжих грибів
  • чорний мелений перець - за смаком
  • свіжа петрушка і кріп - за смаком
  • сіль - за смаком

Приготування:

Налийте воду в каструлю і доведіть до кипіння. Почистіть картоплю, наріжте і покладіть її в каструлю з киплячою водою. Обережно промийте просо і додайте до каструлі через 10 хвилин. Почистіть цибулю і наріжте її дрібно. Почистіть моркву і натріть її. Вимийте гриби, почистіть і наріжте їх. Розігрійте рослинну олію в сковороді. Покладіть до сковорідки цибулю, моркву і гриби та припустіть овочі поки вони не стануть м'якими. Додайте тушковані інгредієнти до каструлі. Потім додайте до каструлі кислу капусту. Продовжуйте варити суп. Помийте свіжу петрушку та кріп. Поріжте зелень і додайте до каструлі. Приправте суп чорним перцем та сіллю. Переставте каструлю на стіл. Прикрийте каструлю кришкою і дозвольте супу настоятись деякий час.

12. Запечені яблука

Страва особливо сподобається тим, хто веде здоровий спосіб життя. До речі, запечені яблука фаршировані сухофруктами легкі в приготуванні й не займають багато часу.

Інгредієнти:

  • 3-4 яблука
  • 2 середні морквини
  • 5-6 абрикосових половинок
  • жменька родзинок
  • жменю волоських горіхів
  • 5-6 ст.л. сметани
  • 2 ст.л. меду

Приготування:

Промийте та просушіть яблука. Зріжте верхівку фруктів і видаліть середину ложкою. Змастіть деко соняшниковою олією та розмістіть на ньому яблука. Додайте 4-5 ст.л. води та випікайте плоди при температурі 180-200°С протягом 25-30 хвилин, поки яблука не стануть м'якими. Почистіть і натріть на терці моркву. Додайте родзинки й нарізані половинки абрикоса. Заправте начинку медом і сметаною та перемішайте. Перекладіть запечені яблука на тарілку. Коли вони охолонуть, обережно наповніть кожне яблуко начинкою. Залийте фрукти медом і прикрасьте зверху горіхами.

Смачної вам вечері!

Акційні товари
Каталог