+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
18 фактів про вино, які необхідно знати, перш ніж пригубити келих

18 фактів про вино, які необхідно знати, перш ніж пригубити келих

17.11.2017

18 фактів про вино, які необхідно знати, перш ніж пригубити келих

Про те, що істина полягає в вині, знали ще стародавні римляни. Цей вишуканий напій овіяний славою та облагороджений давніми традиціями, проте багато любителів вина знають про нього дуже мало.
Спеціально для вас ми зібрали найцікавіші факти про загадковий світ вина.

1. Вино корисне для мозку

Одне з досліджень, стверджує, що у сомельє частина мозку, яка відповідає за розпізнавання запахів, набагато більша, ніж в інших людей. Так вчені з'ясували, що помірне споживання вина допомагає зменшити ризик вікового пониження розпізнавальної здатності.

2. Правильне зберігання пляшок з вином

Експерти радять зберігати закупорені пляшки з вином в горизонтальному положенні: так корок буде весь час змочений рідиною і не зможе розсохнутися. Інакше через тріщини в пробці в пляшку може потрапити кисень, і вино почне окислюватися.

3. Існує крижане вино

«Крижаним» називають тип десертного вина, яке виготовляється з замороженого на лозі винограду. По-справжньому якісним виноградом для крижаного вина вважається тільки той, який був заморожений природним шляхом і не піддавався термічній обробці. У зв'язку зі складною технологією виготовлення, вартість пляшечки такого вина досягає приблизно 30-50 доларів.

4. Профілактика захворювань

Вживання вина знижує ризик серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера та інсульту. Дослідження показали, що помірне вживання вина може знижувати ризик розвитку інсульту, інфаркту та серцево-судинних захворювань на 25-40%. Також червоне вино запобігає утворенню таких захворювань, як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона.

5. Найпопулярніший сорт винограду

Найвідомішим сортом білого винного винограду є Шардоне, і тому одне з найпопулярніших білих вин виготовляють саме з нього. Шардоне підкорює своїх шанувальників насиченим ягідно-яблучним смаком і додатковими нотками дуба, спецій та горіха.

6. Синергія смаку

Вино та їжа - нерозлучні друзі, оскільки вони доповнюють і підкреслюють смак один одного, утворюючи так звану синергію смаку, яка недосяжна при окремому їх вживанні. Але справжнім гурманам слід знати, що тільки правильно підібрані один до одного вино і страва зможуть повною мірою розкрити свої смакові тонкощі.

7. Правила подачі вина

Згідно з правилами, подавати вино треба в келихах з більш ввігнутими боками та вужчим обідком, в такій ємності аромати утримуються краще. Також вважається, що скло та обід повинні бути максимально тонкими.

8. Етикет вживання вина з келиха

Згідно з правилами етикету, тримати келих з вином слід виключно за току ніжку, щоб долонею не нагрівати напій і тим самим не псувати його смакові якості.

9. Спеціаліст з виготовлення вин

Всі знають, хто такий сомельє: він відповідає за закупівлю, зберігання і допомогу клієнтам у виборі кращих вин. Але мало хто знає, що є така професія як енолог. Енолог – це фахівець з виготовлення вин, оцінки ґрунту, води й самого напою.

10. Колір вина

Помилковою є думка, що біле вино виготовляють виключно зі світлих сортів винограду, а червоне - з темних. Насправді колір вину надає шкірка ягід, тому біле вино також може бути виготовлено з темних сортів винограду: для цього досить видалити шкірку з винограду.

11. Вино як паливо

У принца Великобританії Чарльза є автомобіль Aston Martin 1969, який працює на біопаливі з вина. Хто знає, можливо, таке паливо стане ще однією альтернативою звичному пальному.

12. Де не слід зберігати вина

Кухня і холодильник вважаються найгіршими місцями для зберігання вина, оскільки напій не любить занадто високих і низьких температур. Зберігати вина слід в темному прохолодному місці.

13. Вино з колою і кров'ю кобри

Деякі гурмани віддають перевагу пити вино з газованими напоями, такими як Sprite і кола, стверджуючи, що так смак вина стає більш насиченим. А в деяких в'єтнамських ресторанах взагалі подають вино з кров'ю кобри. Таке поєднання, на думку місцевих, надає сил організму.

14. Скільки винограду в 1 пляшці вина

Для виготовлення однієї пляшку вина ємністю в 1 літр необхідно 1-1,5 кг винограду.

15. Пляшка найкращого вина в світі коштує 9 доларів

Одним з кращих у світі було визнано рожеве вино Côtes de Provence Rosé, яке стало срібним призером Міжнародного конкурсу вин - справжній «Оскар» для виноробів. Придбати його можна лише за 9 доларів.

16. Де поширене виноробство

Вино виготовляють на всіх континентах нашої планети, крім Антарктиди, кліматичні умови якої не сприяють розвитку цього ремесла.

17. Найстаріше у світі вино

Jerez de la Frontera - міцне іспанське вино врожаю 1775-го року, яке вважається найстарішим у світі європейським вином в колекції «Масандра». 5 пляшок такого вина навіть зараз зберігаються в одному з кримських музеїв.

18. Найдорожче продане вино

Найдорожчою проданою пляшкою вина вважається Château Cheval Blanc врожаю 1947-го року. Вино продали на аукціоні в Женеві за 304 375 доларів невідомому прихильнику напою.

Ось тепер ви, майже як сомельє, зможете вибрати вино для себе, та в повній мірі насолодитись його букетом ароматів.

Головне, пам'ятайте, що надмірне споживання алкоголю шкідливе для здоров'я!

Акційні товари
Каталог