+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
5 ознак того, що ви вживаєте занадто багато солі та 4 поради, як цього уникнути

5 ознак того, що ви вживаєте занадто багато солі та 4 поради, як цього уникнути

02.03.2018

5 ознак того, що ви вживаєте занадто багато солі та 4 поради, як цього уникнути

На жаль, але варто констатувати той факт, що корисної солі в природі не існує. Кошерна, рожева гімалайська, морська, фермерська, лавандова... Кожен запашний і привабливий підвид містить 40% натрію, і, якщо не знати міру, це так само погано і шкідливо, як і фаст-фуд. Але не варто сіль і таврувати. Вона відіграє колосальну роль для організму: наше тіло не може самостійно виробляти іони натрію, необхідні для функціонування клітин і всіх розумових процесів, тому зовсім без неї деякі органи (в тому числі серце!) просто відмовлять вже через два тижні. Більш того, будучи єдиним організмом, здатним потіти, разом з рідиною ми втрачаємо і цінний натрій, а значить в періоди активних фізичних навантажень і в спеку потреба в солі може зростати. Інша розмова, що споживання цього продукту за останні років тридцять стрімко підскочила - з 4 г до 15 г на добу! При сучасній нормі МОЗ - 5 г (Одна чайна ложка).


Крім тієї солі, яку ви самі додаєте в їжу, натрій прокрадається в раціон обхідними шляхами. Точніше так: будь-яка готова або оброблена їжа, містить досить високий рівень солі. Навіть та, яка, здавалося б, була попередньо лише моментально заморожена. Тому наступного разу, вирушаючи в супермаркет за продуктами, звертайте увагу на етикетки. Все, що містить 5% солі або менше, вважається джерелом низького натрію, тоді як 20% або більше - високим. 

Як же зрозуміти, що з сіллю в організмі явний перебір?

1. Вам постійно хочеться пити

Найбільш очевидний «симптом», який кожен з нас хоч раз відчував на собі після парочки солоних огірків або оселедця. За допомогою гострого відчуття спраги, тіло посилає в мозок чіткий сигнал: ви п'єте недостатньо рідини, щоб компенсувати натрій, що накопичився.

2. У вас з'явилася набряклість

Коли в крові міститься забагато натрію, то вода затримується / застоюється в клітинах, викликаючи набряклість і здуття, особливо в області живота. Серед інших явних ознак - опухлі пальці. Дисбаланс рідини явно порушений!

3. У вас болить голова

Згадайте ситуацію, при якій, без вагомих на те причин (метеорологічний тиск, похмілля), у вас сильно боліла, «нила» голова? І знову винуватець очевидний. Збільшення солі в раціоні може привести до розширення кровоносних судин в головному мозку, що супроводжується досить болючими відчуттями.

4. Ваша вага зупинилась

Ви вже викреслили з раціону всі шкідливі капризи та з останніх сил ходите в спортзал, проте цифра на вагах, яка спочатку зменшувалася, раптом зупинилася і більше не думає рухатися з місця. Отже, фінального результату так і не досягнуто. Всьому виною «сольові відкладення» в «набряклих» клітинах. Тому замість підрахунку калорій візьміть на контроль вміст солі в продуктах.

5. Смак звичної їжі змінився

Крім ризиків, пов'язаних зі здоров'ям, надмірне споживання солі може неабияк перебудувати роботу ваших смакових рецепторів - знайома їжа буде ставати все смачніше і смачніше. Виникає справжня залежність: чим більше солі ви з'їдаєте, тим більше її потрібно, щоб отримати незрівнянне задоволення. Люди навіть не віддають собі звіту в тому, що мчать під укіс. Тим не менше, немає нічого неможливого! Пропонуємо вам дізнатись про найпопулярніші та доступні стратегії поступової відмови від шкідливої ​​харчової звички. 

Як уникнути накопичення надлишкової солі в організмі?

1. Обмежте споживання «солоної шістки»

Американська асоціація захворювань серця назвала «секретну» солону шістку продуктів, в яких підвищений вміст натрію не очевидний: хліб; заморожені м'ясні напівфабрикати; бутерброди та бургери (особливо з фаст-фуду); піца; суп з консервів і смажена курка.

2. Відкрийте в собі кухаря

Бізнес-ланч в ресторані або вечеря «з собою» - найшвидший спосіб стрімко підняти рівень натрію в організмі, адже в ресторанному меню вміст солі й зовсім не вказується. Тому якомога частіше намагайтеся готувати різноманітні страви вдома і брати їх з собою на роботу, тільки так ви зможете контролювати процес і власну рецептурну дозування.

3. Шукайте нові уподобання

Коли ви готуєте, експериментуйте зі смаками. Адже потрібного гурманського ефекту, часом, можна досягти й зовсім без солі, змішавши кілька спецій і трав з лимонним соком або оцтом. Наприклад, перевірений трьома сторіччями «імператорський» коктейль прянощів «Шічімі Тогараші» (або японська сімка), що складається з кайенського і сичуанського перцю, цедри апельсина, чорного і білого кунжуту, насіння конопель і морських водоростей норі. Часто цю суміш додають у салати або готують з нею рибу.

4. Промивайте овочі

Якщо в звичайному житті ви не можете уникнути консервованих продуктів, шукайте на етикетці позначку «з низьким вмістом натрію» або «без солі». Промивайте під проточною водою консервовану квасолю і будь-які бобові з баночки, це так само допоможе позбутися від надлишків солі.

Акційні товари
Каталог