+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Чим лунго відрізняється від американо

Чим лунго відрізняється від американо

14.06.2019

Чим лунго відрізняється від американо

Способів приготування кави безліч, іноді важко розібратися, чим один відрізняється від іншого. Останнім часом усе більше закладів відмовляються від приготування звичного нам американо та пропонують гостям альтернативу у вигляді лунго. Тож дізнаймося у чому різниця між цими двома напоями та в чому перевага лунго. 

Американо

Американо – це порція еспресо, розбавлена двома порціями гарячої води. Стандартний об’єм американо - 150-180 мл. Для еспресо кава смажиться таким чином, щоб саме в еспресо вона розкривалася та показувала свої найкращі смакові характеристики. Тому розбавляти його водою – це, по суті, розбавляти смак та робити його пустим. 

Приготувати американо смачно можна, але тоді потрібно по-іншому підходити до обсмажування. Зазвичай каву смажать окремо для еспресо та окремо для фільтрових способів заварювання. Для приготування американо потрібно використовувати окрему кавомолку, щоб помел був грубіший, ніж для еспресо. Але у цьому мало сенсу, адже є можливість приготувати смачнішу чорну каву – лунго. 

Лунго

Лунго – це напій отриманий шляхом пропускання всього об’єму води через каву, в результаті чого напій отримує насичений, терпкий смак, з яскраво вираженою гіркуватістю. Стандартний об’єм класичного лунго - 80-100 мл. Лунго, як і більшість кавових напоїв, – родом з Італії, а перекладається як "довгий". По суті, це і є довге еспресо: час екстракції для лунго збільшується і становить 50-60 секунд. Саме в останній фазі приготування еспресо відбувається виділення кофеїну, таніну та інших речовин, які в основному відповідають за гіркоту смаку. Завдяки довгому проливу еспресо виходить достатньо великого об’єму (близько 100 мілілітрів).

Якщо говорити про вміст кофеїну в цих двох напоях, то американо має дещо нижчу концентрацію кофеїну, тому зазвичай його п'ють протягом всього дня, а лунго вищу концентрацію кофеїну, тому його п'ють переважно в першій половині дня. Але варто зауважити, що вміст кофеїну в напоях залежить від сорту кави та рецепту приготування в кожній окремій кав’ярні. Великою перевагою лунго є те, що в більшості кав’ярень, де воно є, можна спробувати його на різних сортах, та і готується напій швидше, ніж у воронці чи аеропресі. У ресторанах та кав’ярнях, окрім третьої хвилі, частіше зустрічається класичне лунго. 

Австралійський лунго

Що стосується австралійського лунго, то воно було придумане на чемпіонаті світу баристою Метом Пергером, який виступав за Австралію та став переможцем у 2013 році. Пергер представив лунго як авторський напій, що тепер відомий по всьому світі як австралійське лунго. Він вирішив приготувати чорну каву об’ємом близько 200 мілілітрів, але при цьому порушив всі канони еспресо: світле обсмажування кави, грубий помел та довгий пролив. В австралійському лунго весь об’єм води пропускається через спеціальну кавову таблетку, завдяки чому в результаті отримується дуже щільна та насичена за смаком чорна кава. 

Зараз багато кав’ярень пропонують спробувати австралійське лунго як альтернативу американо, позиціюючи його як більш правильну чорну каву. Американо не сприймають у кав’ярнях третьої хвилі, адже вся культура базується на тому, щоб максимально розкрити потенціал того чи іншого кавового зерна. І, звичайно, додавання в збалансоване еспресо 100-200 мілілітрів гарячої води з його особливим тілом, ароматом і смаковими характеристиками просто позбавляє сенсу весь процес налаштування еспресо та пошуку ідеального рецепта. 

Який напій кращий

Лунго часто намагаються порівняти з американо, але, як бачите, це абсолютно різні напої за властивостями та рецептурою приготування. Правильності у виборі серед згаданих напоїв немає, хоча десь можуть доводити зворотнє. Все-таки у кожного з нас свої кавові звички, але сьогоднішня ситуація з якістю та кількістю хорошої кави розкриває перед нами багато можливостей для отримання смакового досвіду, і кожен може знайти своє.

Акційні товари
Каталог