+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Глінтвейн: історія і рецепти

Глінтвейн: історія і рецепти

11.10.2019

Глінтвейн: історія і рецепти

Глінтвейн - це прямо-таки доказ того, що корисне може бути смачним! А корисним глінтвейн роблять прянощі, що входять до його складу: кориця бореться з застудою, кардамон покращує травлення, ну, а гвоздика давно відома своїми протизапальними властивостями.

Слово "глінтвейн" походить від німецького словосполучення glühender wein, що у перекладі означає "розпечене вино". Цей гарячий напій готується, як правило, на основі червоного вина з додаванням різних спецій і фруктів. Глінтвейн дуже популярний в скандинавських країнах, а також в Німеччині та Великобританії. Це відмінний засіб від застуди та поганого настрою! 

Історія напою

Історія виникнення глінтвейну сягає далеких віків, коли древні римляни змішували з вином різні трави і прянощі для "благородства смаку". Спеції на той час були досить дорогими, тому пряний напій був доступний лише заможним громадянам Риму.
Нагрівати винний напій стали набагато пізніше. Саме в Європі вперше вирішили, що вино можна пити не лише в чистому вигляді, але і підігріваючи його. Завдяки неповторному відтінку смаків у більшості європейських країн глінтвейн став одним із символів різдвяних свят.

Надалі в кулінарних рецептах для приготування глінтвейну стали використовувати такі марки вин, як "бордо" і "кларет". Це воістину знамениті вина зі своїми достоїнствами та історією. А в рецептах глінтвейну продовжують згадувати традиційні мед і кардамон, корицю і траву галангал, що надає бадьорість духу і тонус організму. 

Класичний рецепт глінтвейну

Інгредієнти:

  • Червоне сухе вино - 400 мл
  • Апельсин - 2 скибочки
  • Лимон - 2 скибочки
  • Цукор - 4 ч. л.
  • Кориця - 2 палички
  • Гвоздика - 4 шт.
  • Мускатний горіх - 2 щіпки

Спосіб приготування:

Змішайте всі інгредієнти. Нагрійте на повільному вогні протягом 5 хвилин. Розлийте по келихах, проціджуючи через сито. Приємної дегустації! 

Тонкощі приготування глінтвейну

Вино

Вино для приготування глінтвейну має бути якісне, не кріплене, і виготовлене з винограду, а не з виноматеріалів. Краще обирати звичайне столове або сухе червоне вино. 

Прянощі

Обираються за індивідуальними вподобаннями. Хоча є загальноприйнятий склад, що використовується абсолютно у кожному рецепті: гвоздика, кориця і цукор. Однак звичайну рецептуру можна урізноманітнити, додавши будь-які спеції на ваш смак. Кардамон, аніс, мед, імбир, перець чорний і духмяний (горошок), перець червоний, мускатні горіхи, цитрусова цедра і шматочки самих апельсинів або грейпфрута, скибочки свіжих яблук або часточки сухофруктів. Воістину політ смаку та фантазії!

Відомо, що деякі спеції взаємозамінні. Наприклад, кардамон з його лимонно-евкаліптовим присмаком нагадує смак будь-яких цитрусових. Так само з успіхом можна замінити імбир з його гостротою і зігрівальним ефектом на будь-які перці.

В основу сухого вина можна додавати мед або цукор, зокрема мед, краще додавати в самому кінці приготування напою, щоб збереглися всі його корисні властивості. 

Температура приготування

Дуже важливо дотримуватися температуру приготування напою - до 70 градусів, щоб смак вина і спецій розкрився в повній мірі. Глінтвейн не можна кип'ятити, інакше він втратить свої смакові й цілющі властивості. Тому необхідно уважно стежити за тим, щоб вино не закипіло.

Нагрівати вино треба в посуді з товстим дном. Алюміній не годиться!

Пам'ятайте! Зловживання алкоголем - шкідливе для вашого здоров'я.

Акційні товари
Каталог