+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Корисні поради: що, як і коли солити

Корисні поради: що, як і коли солити

23.11.2018

Корисні поради: що, як і коли солити

Сіль - один з кращих і найпопулярніших підсилювачів смаку. Вміння правильно використовувати сіль - ціле мистецтво, якому треба вчитися. Досвідчені кулінари знають, що солити продукти потрібно з розумом! В грамотному застосуванні солі є свої правила і нюанси. Від того якою сіллю, як і на якому етапі приготування посолити страву, залежить не лише смак, а й вигляд страви. Однак більшість господинь зазвичай солять стави автоматично, не замислюючись над цим. 

Хочемо розкрити вам кілька секретів і тонкощів правильного використання солі при приготуванні страв, знаючи які ви з легкістю досягнете нових вершин кулінарної майстерності. 

Чим солити

Господині зазвичай використовують один помел солі, не замислюючись, що те, яку сіль вони використовують має значний вплив на смакові якості готової страви. 

Крупна сіль краще підходить для додавання в киплячу воду під час варіння овочів, макаронних виробів, круп, а також для приготування перших страв і маринадів. 

Середня сіль - для приготування м'яса, овочів, засолювання або копченя риби, для консервації. 

Дрібна сіль ідеально підходить для використання в уже готових стравах і безпосередньо за столом. 

Що, як і коли солити

1. Щоб м'ясний бульйон вийшов наваристим і ароматним, додайте сіль у воду на самому початку варіння. Сіль сприятиме розм’якшенню м'ясних волокон, і м'ясо повністю віддасть ароматні соки бульйону. 

2. Якщо ж головною ціллю відварювання м'яса є саме м'ясо, наприклад шматок яловичини або яловичий язик, покладіть м'ясо в киплячу воду, а сіль додайте наприкінці варіння. Якщо ж посолити страву раніше, м’ясо вийде жорстким. 

3. Овочеві та рибні бульйони краще солити відразу після закипання. 

4. При приготуванні будь-яких макаронних виробів воду соліть перед зануренням їх в окріп, інакше макарони злипнуться так, що навіть ретельне промивання під гарячою водою після варіння страву не спасе. 

5. Пельмені, галушки, вареники та інші вироби з прісного тіста, які готуються в бульйоні або воді, соліть на стадії закипання рідини. Саме з солоної рідини страва вбере необхідну кількість солі. 

6. Картоплю, наприклад для пюре, соліть відразу після закипання води. 

7. Чим раніше посолите смажену картоплю, тим більше вона нагадуватиме тушковану: вийде м'якою, просочиться олією, але хрусткої рум'яної скоринки не буде. Щоб картопля була рум’яною і приємно хрустіла, соліть її не раніше, ніж за 5-7 хвилин до готовності. 

8. Бобові, такі як сочевиця і квасоля, краще солити наприкінці варіння, інакше вони залишаться твердими. 

9. М'ясо при смаженні варто солити лише після утворення рум'яної кірочки. Це вбереже м'ясні соки від витікання, внаслідок чого м'ясо буде більш соковитим. 

10. Рибу краще солити за 10-15 хвилин до смаження. Після того як риба добре вбере сіль, її можна смажити. Так риба не буде розвалюватися в процесі смаження. 

11. Солодка випічка з дрібкою солі смачніша. Сіль балансує смак випічки, підкреслює солодкість і легкість тіста. Для солодкого тіста досить дрібки звичайної солі. У дріжджове тісто кладуть 2 дрібки на кілограм тіста. В листкове тісто на основі вершкового масла, кладуть 1/2 чайної ложки солі на кілограм тіста. 

12. Страви з солоними інгредієнтами, наприклад, солянки, олів'є, вінегрети, слід солити з обережністю і додавати солі зовсім трішки. 

13. Якщо готуєте салат, то соліть його перед самою подачею. Якщо рецепт салату передбачає використання солоного соусу або майонезу, то в страву не варто додавати додатково сіль. 

14. Салати краще солити до того, як заправити олією, в іншому випадку олія буде обволікати складові салату тонким шаром, який перешкоджатиме солі виконувати свою роботу. В наслідок, салат втратить збалансоване поєднання смаків. 

15. Для того щоб зрозуміти яка страва на сіль, її потрібно остудити. Якщо ви спробуєте страву гарячою, то вона здаватиметься вам менш солоною, ніж є насправді. 

16. Якщо варите суп, то досить спробувати сам бульйон. Якщо солоність бульйону вас влаштовує, то й інші інгредієнти страви теж будуть добре просолені. 

17. В процесі приготування страви куштуйте її на смак якомога рідше, максимум пару разів. Чим частіше ви куштуватимете страву, тим менше розумітимете її справжній смак, оскільки чутливість до солі має властивість притуплятися. 

18. Якщо ж ненароком ви умудрилися пересолити суп, опустіть в нього марлевий мішечок з рисом, гречкою або пшоном на 5-7 хвилин, і крупа "забере" надлишок солі. 

19. Сіль різних виробників має різні ступені солоності й смак. Рекомендуємо вам вибрати "свою" пачку і завжди користуватися нею у приготуванні їжі. 

20. Останнє і найголовніше правило - краще недосолити, ніж пересолити! Адже недосіл виправити легко, а от з пересолом впоратися куди складніше, і, швидше за все, така страва буде зіпсована.

Рекомендуємо вам також дізнатись про 5 ознак того, що ви вживаєте занадто багато солі та 4 поради, як цього уникнути.

Акційні товари
Каталог