+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Міфи про їжу, в які пора перестати вірити

Міфи про їжу, в які пора перестати вірити

30.03.2018

Міфи про їжу, в які пора перестати вірити

Не зберігайте хліб у холодильнику, солона вода закипає швидше, а мед ніколи не псується - скільки ж міфів щодо продуктів і приготування їжі ви успадкували від наших бабусь та почерпнули у блогерів-кулінарів з інтернету? Насправді не всі загальноприйняті кухонні премудрості відповідають дійсності, хоча, здавалося б, відомі повсюдно. Скажімо, три «факти», викладені на початку - абсолютна нісенітниця! Ми зібрали деякі з найпоширеніших кухонних легенд, щоб раз і назавжди покласти край кулінарній дезінформації.

Міф №1: Щоб перевірити свіжість яєць, потрібно опустити їх у воду

Відома кулінарна приказка: якщо опустити яйце в склянку з водою, то свіже - залишиться на дні; а зіпсовані, як поплавок, будуть бовтатися десь на поверхні, «носом» (тобто гострим кінцем) догори. А якщо воно зависло десь посередині, то максимум - варто пустити його на випічку. Насправді яйце, непридатне для готування, можна визначити за зовнішнім виглядом - його шкаралупа буде гладкою на дотик і блискучою, не кажучи вже про те, якщо вона стала м'якою або на поверхні з'явилися плями. Ті ж яйця, які піднімаються догори, але виглядають здоровими, підходять для жорсткого і довгого кип'ятіння. Більш того, через повітряні клапани, які виникають всередині яйця в міру його старіння, очищати їх дуже просто і швидко.

Міф №2: Якщо підвісити банани, вони швидше дозріють

Існує кілька методів, які, ймовірно, провокують дозрівання бананів: наприклад, підвісити їх, зберігати окремо і навіть закупорити хвостики, щоб уникнути циркуляції повітря. Але, як показують тести, ніяких істотних змін в тому, наскільки швидко або повільно при такому способі «доходить» фрукт, немає. Тому якщо ви хочете підвісити банани, робіть це виключно заради краси.

Міф №3: Еспресо - найміцніша кава

Можливо, через смакові особливості існує думка, що еспресо - найбільш кофеїновий напій, за що його обожнюють менеджери з виснаженими червоними очима. Насправді наявність молока, води або їх відсутність ніяк не впливає на кількість кофеїну, а варіюється лише від складу купажу. Тому вміст кофеїну і в еспресо, і в капучино, і в мокко однаковий. Еспресо, правда, має більш концентрований смак, але це не має нічого спільного з «міцністю». В цьому відношенні, наприклад, в холодному пиві доза природного енергетика буде навіть вищою.

Міф №4: Глутамат натрію викликає головні болі

Глутамат натрію зустрічається в природі в багатьох продуктах (скажімо, в грибах), але був вперше виділений з ламінарії та визначений як джерело смаку «умами». Кухарі в усьому світі додають багаті умами продукти в свої рецепти протягом століть (як, наприклад, пармезан в італійській кухні або рибний соус в азіатській). Але, журнал «Медицина Нової Англії» кілька років тому став активно спекулювати на тому, що глутамат натрію - джерело головного болю, ряду серцевих захворювань і провокатор голоду. Багато сучасних дослідників пов'язують цю «теорію» з ксенофобією щодо азіатської кухні. І незважаючи на численні дослідження, які довели нешкідливість глутамату, страх перед цією добавкою як і раніше зберігається.

Міф №5: Біле вино - з рибою, червоне - з м'ясом

Коли справа доходить до зіставлень їжі та вина, без досвідченого сомельє не обійтися. Однак одне загальне правило відомо багатьом і полягає в тому, що біле вино йде добре з білим м'ясом, овочами і рибою, в той час як червоне краще з яловичиною, бараниною і свининою. У реальності ця формула умовна. Наприклад, світлі червоні сорти, як Піно Нуар, володіючи тонким ароматом, можуть відмінно підійти до риби або курки, а сміливіші білі (наприклад, апельсинове) - подаватися до «важких» страв.

Міф №6: Знежирені продукти не повнять

Більшість дієт побудовані на необґрунтованій впевненості в тому, що жирні продукти призводять до набору ваги. Що насправді, зовсім не так. Жири становлять важливу частину нашого раціону, завдяки їм ми отримуємо відчуття ситості: на рівні головного мозку спрацьовує своєрідне гальмо - «я наївся». Іншими словами, це природний спосіб контролювати переїдання. Як тільки продукт знежирюють, він перестає бути ситним, а значить ризик зірватися і з'їсти понад норми - великий. Крім того, разом з жирами продукти позбавляються частини смакових якостей, а значить заповнювати їх будуть за допомогою добавок або цукру.

Акційні товари
Каталог