+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Міфи про жири: чому пора перестати рахувати калорії?

Міфи про жири: чому пора перестати рахувати калорії?

13.04.2018

Міфи про жири: чому пора перестати рахувати калорії?

Незважаючи на те, що вчені й дієтологи кілька років тому повністю реабілітували жири, багато хто досі з побоюванням ставляться до цього компоненту їжі. Одних лякає калорійність продуктів з високим вмістом жирів, інші побоюються, що жирну їжу необхідно виключити з меню під час дієти. Ми розвінчуємо ці та інші популярні міфи та пояснюємо, чому жири необхідні організму. 

МІФ №1: Вживання жирних продуктів веде до набору ваги

Безумовно, якщо регулярно їсти продукти з високим вмістом жирів у великих кількостях, то ви наберете кілька кілограмів, але відсутність міри в будь-якому випадку приведе до зайвої ваги. Однак, замінивши прості вуглеводи на правильні жири, можна втратити вагу, навіть якщо калорійність раціону залишиться колишньою. У грамі жиру міститься 9 кілокалорій (для порівняння: вуглеводи і білки містять по 4 кілокалорії в грамі). Щоб не набирати вагу, просто намагайтеся не перевищувати денну калорійність вашого раціону. Крім того, експерти, ґрунтуючись на останніх даних, вважають, що людині необхідно збільшити кількість здорових жирів в раціоні до 20 відсотків. Раніше вважалося, що 10 відсотків цілком достатньо, але на жаль, ці дані застаріли. 

МІФ №2: Жири не приносять користь

Жири є найважливішим компонентом раціону: вони допомагають роботі мозку, регулюють найважливіші процеси в організмі, вироблення гормонів і температуру тіла. Їх недолік позначається на зовнішності. Якщо у вас тьмяне волосся, суха шкіра і ламкі нігті, то цілком можливо, що організм отримує недостатньо жирів. 

МІФ №3: Жири шкідливі

Як і вуглеводи, жири діляться на ті, які корисні для організму, і ті, які шкідливі. Насичені або тверді жири найчастіше зустрічаються в переробленій їжі та в продуктах тваринного походження. Їх кількість бажано обмежити. А ось продукти з ненасиченими жирами в складі (горіхи, рослинні олії, лосось, авокадо) краще додати в щоденний раціон, вони принесуть організму тільки користь. 

МІФ №4: Продукти з високим вмістом жирів підвищують рівень холестерину

Насичені жири дійсно можуть підвищити рівень холестерину в крові, а поліненасичені жирні кислоти (містяться в насінні соняшника, соєвих бобах, гарбузовому насінні, тунці, волоських горіхах), навпаки, знижують його. 

МІФ №5: Всі жири однакові

Зазвичай жири об'єднують в одну групу, але різні типи істотно відрізняються один від одного. Насичені жири (містяться в продуктах тваринного походження, пальмовій олії) відкладаються в підшкірний жир на проблемних зонах. Але сьогодні найбільш небезпечними є трансжири (маргарин, фастфуд, солодощі й деякі перероблені продукти) - саме вони ведуть до проблем з серцем і судинами, до ожиріння і збоїв в роботі ендокринної системи. Полі- і мононенасичені жири сприятливо впливають на серце і швидко засвоюються організмом.

Акційні товари
Каталог