+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Найпоширеніші шкідливі звички в харчуванні

Найпоширеніші шкідливі звички в харчуванні

10.08.2018

Найпоширеніші шкідливі звички в харчуванні

В статті ми розкажемо про те, які помилки ми найчастіше допускаємо в харчуванні, про необхідність термообробки, способи збереження корисних властивостей овочів та про те, як правильно їсти фрукти.

Томати

Один з найцінніших компонентів томатів - лікопін. Це рослинний пігмент, який забарвлює фрукти, овочі, квіти і навіть осіннє листя в червоно-оранжевий колір. Цей антиоксидант попереджає ризик розвитку серцево-судинних захворювань і раку. Кількість лікопіну збільшується під час термообробки томатів: при варінні, смаженні й запіканні. Максимальна концентрація фітонутрієнта, лікопіну, міститься в томаті при температурі 90 °C. Запікайте томати з овочами на грилі, в духовці та робіть теплі салати. До речі, не тільки томати корисно запікати. Наприклад, каротин, який міститься в моркві, засвоюється в рази краще у відвареному вигляді.

Броколі

Капуста броколі часто вживається у вареному вигляді. Більш того, в стравах використовуються суцвіття. Хоча саме стебла містять в два рази більше вітамінів A, К і C. Крім того, в процесі термічної обробки в капусті вбиваються практично всі корисні речовини. Вважається, що найправильніше - вживати капусту в свіжому вигляді, додавати її в салат або використовувати як гарнір, а також броколі можна готувати на пару, залишаючи її трохи сирою. Броколі входить в число 20 кращих продуктів по ANDI, індексу поживної цінності. Цей кількісний показник рівня харчових речовин в продукті: вітамінів, мінepaльниx речовин, aнтиoкcидaнтів і фітoхімічних cполук. Крім того, цей овоч - низькокалорійний. 

Фрукти

Рекомендація "їжте більше фруктів" не так вже і нешкідлива. Багато хто сприймає цю пораду буквально і починають наповнювати себе яблуками, виноградом, бананами, апельсинами відразу після їди або протягом дня. Важливо розуміти, що фрукти - це окрема страва, на яку потрібно виділити час для свого організму. Наприклад, кисло-солодкі й кислі фрукти потрібно їсти як мінімум за 1 годину до їди або через 2 години, якщо ви їли тушковані, свіжі овочі. Крупи і паста перетравлюються близько 3 годин, а птиця, м'ясо і яйця - 4-5 годин. Якщо говорити про солодкі фрукти, то для них краще зарезервувати 1,5 години до приймання їжі. Це суворе правило пов'язано з особливостями нашого організму: фрукт, "падаючи" на попередню їжу - починає закисати і бродити, оскільки у нас недостатньо ферментів для того, щоб одночасно обробити всю їжу, що потрапляє до нашого шлунку. Щоб отримати максимум користі від фруктів і овочів і досягти їх доброго засвоєння, згадаємо принципи роздільного харчування. Фрукт - це повноцінне приймання їжі, на яке потрібно відвести час на розщеплення. Кислі та кисло-солодкі фрукти перетравлюються швидше, по часу від півгодини до години, а соки з цитрусових, наприклад, засвоюються за 15-30 хвилин. Солодкі фрукти небажано змішувати з кислими, оскільки цукор викличе бродіння і час на перетравлення збільшиться в 2 рази. 

Мед

Мед часто включають в свій раціон ті, хто відмовився від цукру, додаючи в каші та чай. Але мед, досягнувши температури 40 градусів, втрачає свої поживні й цілющі властивості. Якщо позначка перевищить зазначену температуру, замість корисного продукту він перетворюється в солодкий сироп, в якому буде міститися глюкоза і фруктоза. Крім цього він потемніє і втратить свій аромат. Нагріваючи мед до 60 градусів, ми перетворюємо його в продукт, що володіє канцерогенними властивостями. Цей хімічний процес утворює оксиметилфурфурол (ОМФ), як і при нагріванні цукру. ОМФ міститься в варення, випічці та навіть пастеризованому молоці й каві, гранульованій і меленій. Виробники не допустять, щоб значення ОМФ перевищували допустиму норму, але, незважаючи на це, варто знати, що такі продукти можуть містити канцерогени. Також мед не рекомендується зберігати в холодильнику, оскільки в холоді цей цінний природний продукт загусає і втрачає свої корисні властивості. 

Спаржа

У спаржі міститься велика кількість вітаміну С, який залишає продукт при обробці його окропом, тому що відноситься до водорозчинних. Щоб правильно приготувати спаржу, потрібно дуже швидко обсмажити її на сковороді. Це збереже всі цінні речовини. Наприклад, консервовані горох і морква втрачають від 85 до 95% свого природного вітаміну C, а заморожена вишня до 50% антоціанів, поживних речовин, виявлених в темних фруктах і овочах. 

М'ясо

Найголовніше правило в приготуванні м'яса - щоб воно не пригоріло. У пригорілій м'ясній скоринці містяться шкідливі для організму речовини - гетероциклічні аміни, які викликають зростання ракових клітин. Тому краще доводити м'ясо до потрібної готовності на повільному вогні або перевіряти його термометром. 

Бобові та крупи

Бобові можуть бути шкідливі для організму. Це пов'язано з тим, що в оболонці бобів і необроблених круп містяться фітати - речовини, що знижують доступність поживних речовин, які містяться в раціоні. Тобто вони не дозволяють організму повною мірою насититися вітамінами і мінералами. Для того щоб мінімізувати дію антагоністів, досить замочити крупу, горох або боби на кілька годин у воді, і тоді велика частина фітатів не потрапить до страви. Крім цього, наситившись водою, боби і крупи легше перетравлюються і засвоюються організмом. Всього 5-10 мг фітинової кислоти може знизити поглинання організмом заліза на 50%. Ось чому вегетаріанцям рекомендовано вживати залізо у вигляді біодобавок. 

Вода

Рекомендації про те, скільки потрібно пити води, обросли міфами. Ясно лише одне - кількість води для кожного своя, і залежить вона від статі, віку, ваги, фізичних навантажень та інших чинників. Підрахунки Інституту медицини США кажуть, що в середньому 3 літри води - це норма для дорослої людини.
Кілька склянок перед сном навантажують нирки і створюють набряклість на ранок. Чай і кава, навпаки, забирають воду з нашого організму. Найбільш корисна тепла або кімнатної температури вода з лимоном як вранці, так і протягом дня. Вона налаштовує травну систему на потрібний лад і допомагає виводити токсини, стимулюючи печінку. Лимонний сік схожий на шлунковий і збільшує секрецію жовчі. Коли ми п'ємо воду під час їди, то розбавляємо шлунковий сік. Вода залишає шлунок раніше і забирає з собою всі необхідні ферменти для перетравлення. Це відноситься і до соків, морсів і компотів, якими ми звикли запивати ланчі. Бажано випити склянку води за 30 хвилин до приймання їжі.

Акційні товари
Каталог