+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Правильне харчування - запорука здоров'я та краси

Правильне харчування - запорука здоров'я та краси

13.10.2017

Правильне харчування - запорука здоров'я та краси

Правильне харчування не тільки допомагає виглядати красиво, але й підтримує і навіть відновлює здоров'я. Тижневе меню такого харчування містить всі необхідні продукти, які здатні повністю забезпечити потреби організму у вітамінах і мінералах, мікроелементах та інших поживних речовинах. Саме тому, правильне харчування це не тільки мода, але й неоціненна користь для організму людини.

Пропонуємо і вам зміцнити своє здоров’я. 

Збалансоване меню на тиждень

День тижня

Прийом їжі

1-й

2-й

3-й

4-й

5-й

Понеділок

100г вівсяної каші, политої однією столовою ложкою меду

Будь-який фрукт, який містить швидкі вуглеводи, наприклад банан

200г відварених курячих грудок з великою порцією овочевого салату

150г сиру з жирністю не більшою 5% і апельсин

Півлітра кефіру з жирністю 1%

Вівторок

200г відвареного рису з овочами

50г волоського горіха зі столовою ложкою меду

200г відвареної телятини з овочевим салатом

Три відварені яйця з двома помідорами

300г йогурту з жирністю не більше 2.5%

Середа

200г гречаної каші з овочами

Два великих яблука

200г відвареної яловичини з овочевим салатом

200г морської риби і один грейпфрут

150г сиру

Четвер

200г макаронів з грубих сортів пшениці, перемішаних з 50г сиру

Одне яблуко і банан

200г відвареної яловичини з овочевим салатом

200г морепродуктів

300г молока

П'ятниця

100г рису зі 100г відвареної риби

Дві столові ложки меду

Велика порція овочевого салату, заправленого оливковою олією

200г курячого філе з трьома огірками

Три варених яйця

Субота

200г відвареної картоплі з овочевим салатом

200г будь-яких фруктів

200г відвареної яловичини з цитрусовими фруктами

150г сиру

400г кислого молока

Неділя

200г відвареної квасолі з овочами

200г фруктового салату зі столовою ложкою меду

200г відвареної телятини з овочами

150г сиру невеликий жирності

0.5 літра кефіру

Щоб організм отримував всі необхідні поживні речовини і повністю їх засвоював варто притримуватись основні правила і принципи здорового харчування.

Основні правила і принципи правильного харчування

1. Виключіть з раціону шкідливі продукти

Відмовтесь від споживання напівфабрикатів, фаст-фуду, газованих напоїв, промислових солодощів, ковбасних виробів, консервів, чіпсів, смажених страв, та майже всіх продуктів, які не мають правильного співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Категорично забороняється вживання їжі з добавками глутамату, замінниками цукру або його великою кількістю.

2. Відмовтесь від сухом’ятки

Рідкі страви, приготовані на м'ясних, рибних, овочевих та грибних бульйонах, сприяють виділенню шлункового соку. Першу страву краще поєднуйте з основною стравою з м'яса, риби, круп, картоплі і т.ін. Солодкі десерти споживайте після обіду, тоді шлунково-кишкові гормони, які виділяються після вживання цукру, не будуть сповільнювати процес травлення.

3. Споживайте свіжоприготовлену їжу

Тільки свіжоприготовлена їжа містить в собі максимум користі, тому страви краще готувати безпосередньо перед їх вживанням. Готуйте страви на пару, методом запікання, відварювання, гасіння.

4. Притримуйтесь різноманітного та повноцінного харчування

П'ята частина раціону повинна складатися зі свіжих фруктів та овочів, адже вони містять необхідні організму вітаміни, мінеральні солі, органічні кислоти, клітковину, покращують травлення і нормалізують обмін речовин. На сніданок та обід вживайте білкову їжу: м'ясо, рибу, яйця, каші, овочі, сир. Каші краще готуйте на воді, так вони будуть кориснішими. На вечерею - молочні, круп'яні, овочеві страви. Кисломолочні продукти обирайте з меншим відсотком жирності.

5. Правильно споживайте білки, жири, вуглеводи

Вуглеводні страви вживайте в першу половину дня, а білкові - в другу. Також краще уникайте поєднання білків і вуглеводів в одному прийомі їжі. З раціону необхідно виключити швидкі вуглеводи, їх можна замінити продуктами з повільними: цільнозерновими кашами, хлібом, макаронними виробами вищого гатунку, несолодкими овочами. Ягоди, фрукти та мед - джерела швидких вуглеводів, тому їх краще споживайте в ранковий і денний час. Загальний добовий обсяг необхідних тваринних білків розраховується за масою тіла: на 1 кілограм ваги 1 грам білка. Рекомендується вживати тільки поліненасичені жири: оливкову та льняну олію, червону рибу, насіння, горіхи, авокадо і т.п.

6. Слідкуйте за калорійністю добового раціону

Калорійність раціону повинна відповідати енерговитратам. З віком калорійність добового раціону повинна знижуватися в основному за рахунок тваринних жирів і вуглеводів (хліб, картопля, цукор). Кількість білків повинна залишатися незмінною. Замінюючи висококалорійні продукти меншкалорійними, ви можете регулювати свою вагу впродовж тривалого часу.

7. Дотримуйтесь режиму харчування

Нерегулярний прийом їжі призводить до порушення роботи травної системи. Найбільш раціональним є 5-разове харчування, приблизно в один і той же час, з останнім прийомом їжі - за 3 години до сну. Так людина не переїдає, а травлення функціонує злагоджено. Прислухайтеся до свого організму і не їжте, якщо не відчуваєте голоду!

8. Приймайте їжу повільно та ретельно пережовуйте

Їсти треба повільно та в певний час, не на ходу і не перед телевізором, грою на комп’ютері чи розмовою по телефону. Ретельно пережована їжа легше обробляється шлунком та краще засвоюється. Рекомендується робити більше 20 жувальних рухів, перш ніж проковтнути їжу. Спробуйте підрахувати, скільки жувальних рухів робите ви. Чим ретельніше ви будете пережовувати їжу тим повільніше ви будете їсти, а отже і відчуття насичення ви відчуєте швидше. Таке харчування не призведе до переїдання та зайвої ваги.

9. Дотримуйтесь питного режиму

Щодня випивайте не менше 2 літрів води на добу: після сну 200-300мл теплої води, по склянці води за 30 хвилин до кожного прийому їжі, а також інші напої (трав'яні чаї, морси, компоти). Краще пийте некип‘ячену воду, очищену за допомогою фільтрів або мінеральну столову. У спеку, при інтенсивних фізичних навантаженнях пийте більше води.

10. Робіть розвантажувальні дні

У розвантажувальні дні нормалізується робота травної системи, тому 1 день на тиждень ви маєте робити розвантажувальним. Якщо розвантаження дається важко, то робіть хоча б 1 чи 2 дні в місяць.

На перший погляд може здаватись, що дотримуватись правил здорового харчування важко, але це не так. Головне усвідомити, що правильне харчування це частина вашого здорового способу життя, яка має бути доброю звичкою, а не тимчасовою дієтою.

Акційні товари
Каталог