+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Проросла пшениця: користь і шкода

Проросла пшениця: користь і шкода

24.08.2018

Проросла пшениця: користь і шкода

Люди завжди прагнули до здоров’я і довголіття і в пошуках найкращих цілющих засобів виокремили зерна пророслої пшениці. Зародки пшениці успішно застосовували ще давньоіндійські шамани для збереження молодості та зміцнення здоров'я. Про корисні властивості проростків пшениці складали навіть легенди.

Сьогодні цей лікувальний продукт досліджують вчені, натуропати і йоги. Паростки пшениці неодноразово досліджувались в біохімічних лабораторіях. У підсумку був винесений вердикт: людям, які хочуть довгі роки залишатися молодим і здоровими, прагнуть зберегти сексуальність і життєву енергію, обов'язково необхідно включити в раціон паростки пшениці.

Цільні зерна пшениці корисні самі по собі. З них готують каші, супи, різні киселі. Але при цьому більша частина корисних речовин, вітамінів і мінералів, залишається законсервованою - зерно береже їх для своїх паростків. Коли зерно починає проростати, воно віддає паростку всі свої корисні речовини, саме тому проросла пшениця в кілька разів корисніша за звичайну.

В процесі проростання в зернах пшениці активізуються ензими, які розщеплюють поживні речовини злаку. Вітаміни, що містяться в ростках, відповідають за злагоджене функціонування м'язової, серцевої, нервової систем, активізують роботу щитоподібної залози, оновлюють кров. При регулярному споживанні пророслих зерен поліпшується стан шкіри, нігтів і волосся, знижується рівень холестерину. 

Харчова цінність зародків пшениці

Хоча об'ємна частка зародків в пшеничному зерні мала, кількість корисних речовин в них досить переконлива. Всі знають про незаперечну користь висівок, однак зародок має ще більше необхідних поживних речовин, що робить його цінним харчовим продуктом.

Зародки пшениці - це потужне джерело енергії, клітковини, білка і складних вуглеводів, які позитивно впливають на внутрішні органи людини. Важливі для нормального функціонування організму вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни E, B (ніацин, тіамін і B6) також знайдені в високих концентраціях в пшеничних зародках. Мінерали не відстають від вітамінів, і пророщена пшениця містить величезну кількість калію і заліза, а також досить хороший рівень цинку, кальцію, калію, фосфору і селену.

Зародки пшениці також містять омега-3 жирні кислоти, хороший холестерин, який присутній в організмі й потребує частого поповнення з харчових джерел, таких як пророщена пшениця! 

Користь зародків пшениці для здоров'я

1. Посилення імунної системи

Додавання зародків пшениці в раціон допоможе посилити вашу імунну систему, щоб організм міг боротися проти ряду захворювань, таких як хвороби серця і рак. Дослідження білкових гідролізатів зародків пшениці показали їх позитивну антиоксидантну активність в органічних системах. Антиоксиданти знаходять і знищують вільні радикали та інші хвороботворні мікроорганізми в організмі, знижуючи або усуваючи ймовірність серйозних захворювань. Зародки пшениці мають високий рівень цих гідролізатів, які стимулюють антиоксиданти в імунній системі. 

2. Здоров'я серцево-судинної системи

Дослідження показали, що регулярне споживання цільного зерна пшениці та зародків пшениці може скоротити фактори ризику, пов'язані з ішемічною хворобою серця, і може поліпшити стан здоров'я всієї серцево-судинної системи. ЛПНЩ холестерин - це окиснений холестерин, який може викликати утворення тромбів в артеріях і венах. Це загальний фактор ризику серцевих нападів та інсультів. Наявність октакосанола в зародках пшениці впливає на зниження рівня ЛПНЩ холестерину, тим самим знижуючи ймовірність інсультів та інших ускладнень.

Включення в щоденний раціон зародків пшениці збільшує кількість дієтичної клітковини, що також призводить до зниження серцевих захворювань.

Високі рівні омега-3 жирних кислот в зародках пшениці нейтралізують всі негативні ефекти омега-6 жирних кислот, додатково захищаючи вашу серцево-судинну систему. 

3. Профілактика раку

При додаванні зародків пшениці в свій раціон можна зменшити фактори ризику виникнення кількох типів раку. Дослідження показують, що піддослідні, які включають в щоденний раціон зародки пшениці, мають підвищену секрецію ФНП в макрофагах і стимулювання активності NK клітин (природних кілерних клітин). Обидва ці фактори призводять до апоптозу (загибелі клітин) ракових і пухлинних клітин. Маленький зародок всередині пшениці виглядає не дуже ефектно, але ефект від його впливу дуже потужний! 

4. Антивікові властивості

Зародки пшениці багаті поживними речовинами і вітамінами в таких високих концентраціях, що можуть надавати суттєві омолоджуючі ефекти, такі як поліпшення стану шкіри і припинення випадання волосся. Вживання зародків пшениці - це натуральний спосіб отримання цих ефектів, а багато хто використовує зародки пшениці ще й для косметичних цілей, наносячи екстракт зародків пшениці безпосередньо на шкіру, попередньо змішавши його з іншими косметичними засобами. Вітамін E, що міститься в пшеничних зародках, має позитивний вплив на старіючий організм. При регулярному вживанні, білки і вітаміни, що містяться в пшеничних зародках, можуть позитивно впливати на людей з такими проблемами, як псоріаз, сонячні опіки, екзема, зморшки, тьмяний колір обличчя. 

5. Покращення витривалості та спортивних результатів

Останні дослідження показали, що зародки пшениці мають високий рівень октакозанолу, який має певні ергогенні якості. Це означає, що включення зародків пшениці в регулярну дієту може збільшити витривалість на спортивних тренуваннях. Саме тому успішні спортсмени регулярно включають зародку пшениці в своє харчування. Це дозволяє їм не тільки задовольняти свої потреби в енергії, але й підтримувати загальну продуктивність. Зародки пшениці також забезпечують організм достатнім рівнем кальцію, що є важливим для зміцнення здоров'я кісток та зубів. 

6. Поліпшення клітинного метаболізму

Ще одним незамінним елементом, що міститься в пшеничних зародках, є вітамін B, який складається з ряду різних вітамінів. Найпоширенішими типами є ніацин, тіамін, і фолати. Ці вітаміни життєво важливі для клітинного метаболізму, сприяють перетворенню поживних речовин з вуглеводів, ліпідів і глюкози в енергію для клітин. Тіамін може також боротися проти метаболічних розладів, таких як хронічне ожиріння. Поліпшення обміну речовин означає більш природне вироблення енергії, а також більш успішну втрату ваги. Вітаміни групи B можна знайти в багатьох цільних злаків, і зокрема, у великих концентраціях в зародках пшениці. 

7. Підтримка здоров'я м'язів

Зародки пшениці - це одне з кращих джерел якісного білка. Білок необхідний для підтримки тонусу і здоров'я м'язів, відновлення пошкоджених тканин, регулювання рівня енергії в організмі. Білок також являється важливою дієтичною вимогою для людей, охочих привести себе в форму і збільшити м'язову масу. Якщо вам необхідне додаткове джерело білка, додайте зародки пшениці до свого раціону, і ви досягнете гарних результатів! 

8. Підтримка в період вагітності

Дієтологи рекомендують жінкам включати зародки пшениці в раціон для запобігання проблем з репродуктивною функцією. Зародки пшениці містять фолієву кислоту, що є важливим фактором розвитку здорового немовляти. У жінок, які мають нормальний рівень фолатів, істотно знижується ймовірність народження дітей, що мають вади нервової трубки. Додавання зародків пшениці в раціон при вагітності може бути корисним в усіх відношеннях, з огляду на їх поживні властивості, але високий рівень фолієвої кислоти робить їх особливо привабливими і популярними. 

9. Зміцнення нервової системи

Споживання пшеничних зародків, збагачених омега-3 жирними кислотами, зміцнює нервову систему. Жирні кислоти важливо поповнювати щоденно, оскільки вони допомагають запобігати впливу шкідливих факторів на нервову систему.

Крім того, включення зародків пшениці у дієту також піднімає настрій, знижуючи рівень стресу та тривоги. Дієтологи вважають, що такий компоненти, як вітамін В6, підвищує концентрацію уваги. 

10. Профілактика діабету

Наявність фолієвої кислоти в пшеничних зародках має вторинний ефект для людей, схильних до діабету. Фолієва кислота негативно корелює зі з'єднанням, що називається "гомоцистеін", наявність якого тісно пов'язана з цілим рядом супутніх ускладнень, таких як діабет, судинні захворювання і хвороби серця. Фолієва кислота присутня в багатьох цільних злаках. Тому, при регулярному вживанні достатніх доз зародків пшениці, ви будете знижувати рівень гомоцистеїну в організмі. 

11. Поліпшення стану волосся

Лікування пошкодженого стану волосся природнім шляхом має довгострокову перспективу. Зародки пшениці підходять для цього якнайкраще, адже вони багаті вітамінами і мінералами, які допомагають зміцнювати волосяні фолікули. Регулярне споживання зародків пшениці може посилити слабкі волосяні фолікули, що запобігає випадінню волосся. Паростки також є природним засобом боротьби з лупою та захисту шкіри голови від інфекції. Тому можна сміливо сказати, що зародки пшениці здатні поліпшити стан волосся. 

Проросла пшениця має великий позитивний вплив на весь організм в цілому, але не поспішайте відчути ефект відразу. Результат настане через тижні, а то й місяці. Споживання паростків має стати способом життя. Тільки так ви відчуєте зміни в організмі. 

Застереження щодо вживання пророслої пшениці

Про користь паростків пшениці ви вже дізнались, але варто згадати й про їх шкоду. Головне застереження вживання цього продукту полягає в тому, що він протипоказаний людям з алергією на глютен і може ускладнювати роботу кишківника. Це означає, що людям, які страждають хворобами травної системи та виразками шлунку, паростки краще не вживати. Пророслі паростки пшениці можуть викликати здуття, а іноді й метеоризм. Не варто вживати паростки з молоком.
В цілому, шкода від продукту мінімальна, якщо правильно вживати його. 

Якщо ви прийняли рішення включити пророслі зерна пшениці до свого раціону, запам'ятайте декілька основних правил:

  • Перед вживанням обов’язково ретельно промивайте паростки пшениці в кип’яченій воді, оскільки в зимовий період зерна можуть обробляти різними хімікатами для кращого зберігання, але навіть в такому випадку шкода незначна у порівнянні з колосальною користю паростків.
  • Щоб отримати максимум користі зерно необхідно ретельно пережовувати або змолоти.
  • В перші дні вживання проростків зерна може з'явитися посилитись газоутворення, а тому не поєднуйте їх з молоком і молочними продуктами.
  • Паростки пшениці протипоказані людям з хворобами ШКТ, алергією на глютен і дітям до 12 років. 

Як приготувати та вживати пророслу пшеницю

Проросла пшениця готується тільки після ретельного промивання під проточною водою і видалення зайвих домішків. Для цього викладіть зерна на тарілку (металевий посуд для пророщування не підходить) в один шар, а потім залийте їх прохолодною питною водою і залиште на ніч, щоб зерна набухли.

Вранці пшеницю промийте під прохолодною проточною водою і викладіть на вологе полотно. Зверху накрийте продукт вологою марлею і поставте в тепле місце. Протягом доби промивайте пшеницю не більше двох разів. Вранці повторіть цю процедуру.

Як тільки пшениця проросте, і з’являться паростки більше ніж 1 мм, продукт готовий до вживання. Якщо ж ростки менші ніж 1 мм, то залиште продукт ще на одну ніч. Важливо, в процесі пророщування слідкуйте, щоб марля постійно була вологою, зерна не повинні бути сухими. 

При відборі пророслих зерен пшениці зважайте на те, що найбільша кількість біологічно активних речовин сконцентрована в паростках довжиною 1-2 мм, а більш довгі паростки втрачають частину своїх корисних властивостей і набувають гіркуватого присмаку. Чим довші паростки, тим менше корисних властивостей в них.

Паростки пшениці вживають щоденно в сирому вигляді по 2-3 столові ложки. Найкраще їх їсти в першій половині дня, тому що вони довго перетравлюються. Якщо цілі зерна важко прожовуються, перемеліть їх в блендері й додавайте в готові страви: супи, салати, каші. 

Пам’ятайте, що добова доза для людини не повинна перевищувати 4 столових ложки цільної пшениці - зловживання може заподіяти шкоду.

Акційні товари
Каталог