+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Секрети великодньої випічки

Секрети великодньої випічки

06.04.2018

Секрети великодньої випічки

Світле свято Великодня наповнене особливим змістом. І віруючі готуються до нього душею і тілом протягом усього Великого посту. Кулінарні традиції у цього свята теж особливі. За давнім звичаєм головне місце на багатому смаколиками столі займає домашня випічка. Ось чому так важливо, щоб вона вийшла без єдиної вади. Сьогодні ми відкриємо для вас секрети ідеального тіста для пасок та інші важливі тонкощі великодньої випічки. 

Паска зі смаком дитинства

Спекти паску - ціле мистецтво. І починається воно з правильних продуктів. Найсмачніше дріжджове тісто виходить на молоці. В цьому відношенні молоко з жирністю 3,2% є оптимальним вибором. При взаємодії з дріжджами, борошном і яйцями, молоко надає тісту потрібну в'язкість і еластичність, покращує процес розпушення. Завдяки цьому готова випічка набуває неповторний насичений смак і ніжну текстуру. 

Насамперед готуємо опару. У великій каструлі злегка підігріваємо 500 мл молока - температура не повинна перевищувати 30-35 °C. Розводимо в ньому 50 г живих дріжджів, 5 ст. л. борошна і 2 ст. л. ванільного цукру. Накриваємо каструлю рушником і ставимо опару в тепло дозрівати. Вона повинна збільшитися вдвічі й покритися пінною шапочкою. 

Збиваємо міксером заздалегідь розм'якшене вершкове масло, 4 курячих яйця і 2 великих жовтки, 400 г цукру, ½ ч. л. солі. У результаті повинна вийти пишна однорідна маса. Просіваємо сюди в кілька етапів 270 г борошна і продовжуємо збивати міксером. 

Тепер вводимо опару і замішуємо тісто. Робити це потрібно акуратно, найкраще вручну. Просіваємо ще 650-700 г борошна і вимішуємо тісто щонайменше 10 хвилин. Перекладаємо його в великий таз, накриваємо рушником і ставимо в тепло на годину. Після чого додаємо 150 г обвалених в борошні цукатів, місимо тісто руками пару хвилин і знову ставимо в тепло на годину. Вимішуємо тісто втретє, розподіляємо його по змащеним олією формам приблизно на третину і даємо розстоятися півгодини. 

Випікаються паски в духовці при 180 °C приблизно 30-40 хвилин, з урахуванням розміру. Першу половину часу не відчиняйте дверцята ні в якому разі! 2 білки, що залишились, збиваємо з 100 г цукрової пудри і дрібкою солі в міцні піки. Змащуємо білковою глазур'ю верхівки пасок і посипаємо кольоровою кондитерською посипкою. Головне великоднє частування готове! 

Великодній кекс з родзинками

Кекс стане улюбленим частуванням дітей. Відмінною основою для тіста стане кефір жирністю 3,2%. Завдяки цьому компоненту тісто вийде особливо пишним, м'яким і зберігатиме повітряну текстуру набагато довше. А ще він підкреслить смак солодких компонентів. Не забудьте заздалегідь дістати з холодильника кефір, щоб він прогрівся до кімнатної температури. 

Запарюємо в окропі 80 г родзинок. Збиваємо міксером 4 яйця і 240 г цукру в світлу масу. Продовжуючи збивати, потроху підливаємо 180 мл кефіру. Далі невеликими порціями просіюємо 350 г борошна з 1 ч. л. розпушувача і вимішуємо тісто. Просушуємо розпарені родзинки, обвалюємо у борошні та вводимо в тісто разом з 1 ч. л. апельсинової цедри. 

Для кексу можна використовувати силіконову або металеву форму відповідного розміру. За допомогою пензлика промазуємо кожен куточок форми вершковим маслом, щедро посипаємо манкою, залишки струшуємо. Так готовий кекс буде легше відокремлюватись від форми. Заповнюємо її тістом і відправляємо в духовку розігріту до 180 °C. 

Збиваємо 150 мл вершків найвищої жирності з 2 ст. л. цукрової пудри в пишну щільну масу, покриваємо рум'яний кексик цілком. За бажанням можете зверху прикрасити будь-якими сухофруктами або горіхами. Такий смаколик неодмінно стане прикрасою будь-якого великоднього столу. 

Пиріжки з тонкою натурою

На Великдень багато господинь неодмінно печуть безліч пиріжків з різними начинками. Якщо займатися дріжджовим тістом, то не залишається часу, тож замісіть його на ряжанці жирністю 2,5%. Завдяки традиційній заквасці тісто легко підніметься в духовці, а готова випічка вийде рум'яною, ніжною і довго не черствітиме. 

Розтираємо 2 яйця з 2 ст. л. цукру, додаємо 80 г заздалегідь розтопленого й остиглого вершкового масла. Добре збиваємо масу вінчиком, вливаємо порціями 200 мл ряжанки. Потім поступово просіваємо 550-600 г борошна з 1 ч. л. соди і дрібкою солі. Замішуємо м'яке пластичне тісто і даємо трохи відпочити. 

Тепер черга начинки. Розтоплюємо 50 г вершкового масла в сковороді та обсмажуємо 70 г борошна до золотистого кольору. Розчиняємо в 200 мл води 100 г цукру, виливаємо сироп в сковороду. Висипаємо 50 г крихти з волоських горіхів і томимо масу 2-3 хвилини, безперервно помішуючи. В кінці додаємо 100 г подрібненої кураги - начинка готова. 

Розкатуємо тісто в пласт товщиною 5 мм, чаркою вирізаємо кружечки, кладемо на кожен 1 ч. л. начинки, ліпимо акуратні довгуваті пиріжки. Змащуємо їх яєчним жовтком і поміщаємо в духовку на 20-30 хвилин з температурою 180 °C. Такі ласощі гості розберуть моментально. 

Солодкі листи щастя

Здобні конвертики з повидлом - підхоже частування для великоднього чаювання. Спробуйте зробити тісто на сметані жирністю 20%. Завдяки густій та ніжній консистенції готова випічка набуде вишуканого смак і буквально танутиме в роті. До того ж тісто зі сметани замішується просто і швидко. 

В одній мисці збиваємо міксером 200 г сметани і 180 г підталого вершкового масла в гладкий крем. В іншу миску просіюємо 300-350 г борошна з ½ ч. л. розпушувача, кладемо дрібку солі та ваніль на кінчику ножа. З'єднуємо обидві частини разом, замішуємо тісто, формуємо грудку і прибираємо в холодильник на півгодини. 

Розкачуємо з тіста прямокутний пласт товщиною 4-5 мм, розрізаємо на квадрати зі стороною 8-10 см. У центр кожного викладаємо по 1 ч. л. будь-якого досить густого повидла, посипаємо тертим фундуком та загортаємо кути квадратів до центру, щоб утворилися конвертики. Запікаємо їх в духовці при 180 °C протягом 15-20 хвилин. 

Медові пряники

Медові пряники пекли на свята з незапам'ятних часів. Пропонуємо додати до традиційного рецепта не зовсім звичний інгредієнт – кефір 2,5%. Ніжний солодкуватий смак кисломолочного напою відтінить насичений смак меду, а самому пряникові тісто він надасть правильну текстуру. 

Розтоплюємо на водяній бані 100 г меду і 80 г вершкового масла. Періодично помішуючи масу лопаткою, щоб вийшла однорідна маса. Слідкуйте за тим, щоб вона не нагрівалася вище 75 °C. Додаємо 1 ст. л. коньяку і суміш ароматних спецій за смаком. Це може бути кориця, імбир, гвоздика, кардамон, мускатний горіх, ваніль - поєднуйте їх на свій розсуд. Окремо збиваємо міксером 2 яйця і 150 г цукру, а потім потроху вливаємо 200 мл кефіру і остиглий рідкий мед з маслом. Просіваємо 400 г борошна з 1 ч. л. розпушувача і замішуємо тісто. Формуємо грудку, обертаємо плівкою і кладемо в холодильник мінімум на годину. 

Розкатуємо пласт товщиною 3-4 мм, фігурними формочками вирізаємо пряники і розкладаємо на деко з пергаментним папером і відправляємо в духовку на 10-12 хвилин. Готові пряники можна прикрасити білковою глазур'ю для пасок і викласти візерунки з кондитерської посипки. 

Пасхальна випічка не терпить суєти. І до її приготування потрібно підходити з особливим настроєм. Правда без набору правильних продуктів тут теж не обійтися. У цьому господаркам завжди допоможе МегаМаркет. Протягом багатьох років він поставляє до вашого столу продукти бездоганної якості. Завдяки їм домашня випічка завжди буде бездоганною, а ваші сімейні свята стануть більш душевними і надовго запам'ятаються гостям.

Смачної вам великодньої паски!

Акційні товари
Каталог