- м. Київ, вул. Антоновича, 50
- м. Київ, вул. Щербаківського, 58
- м. Бровари, вул. Київська, 316
- с. Ходосівка, вул. Обухівське шосе 1, 16
- с. Гатне, вул. Київська, 2В, корп.1
Секрети зберігання сучасних продуктів
01.09.2017
Холодильник - це справжня машина часу. Він подовжує життя продуктів, які при зберіганні при кімнатній температурі прожили б максимум тиждень, а потім їх довелося б просто-напросто викинути. Хоч сам в ньому живи, чесне слово! Але не все так просто.
Ми розібралися, що можна заморожувати навічно, а що не варто класти в холодильник ні на хвилину.
Можна заморожувати:
- Свіжа зелень
Холодильник - 5 днів
Морозильна камера - до 12 місяців
Замороження краще, ніж сушка, зберігає смак і аромат зелені. Зручно заморожувати нарізану зелень в пакетах або формі для льоду з маслом або водою. - Бульйон
Холодильник - 3 дні
Морозильна камера - до 6 місяців
Бульйон вигідно заморожувати: він не стане водянистим і не згорнеться. Але дуже важливо остудити його перед заморожуванням. - Банани
Холодильник - 7 днів
Морозильна камера - 3 місяці
Банани заморожують для смузі, йогуртів, морозива або навіть бананового хліба. Головне, вибрати дійсно стиглі банани. - Твердий сир
Холодильник - 3 тижні
Морозильна камера - до 4 місяців
Тверді сорти сирів зберігаються на холоді в упаковці, фользі або харчовій плівці без втрати якості. Нарізані скибочки посипають борошном або крохмалем, що б вони не злиплися. - Томатна паста
Холодильник - 1 тиждень
Морозильна камера - до 4 місяців
Часто ми купуємо цілу банку, хоча необхідно нам всього 1-2 ложки. Вихід простий: заморозити порційно і витягувати в міру необхідності. - Лимон
Холодильник - 4 тижні
Морозильна камера - 4 місяці
Що б лимон не засох безцільно на дверцятах холодильника, можна заморозити його сік і цедру в формочках для льоду. - Маслянисті горіхи
Кімнатна температура - до 6 місяців
Морозильна камера - до 2 років
Рано чи пізно, арахіс, мигдаль, кеш'ю, волоські і інші горіхи через високу температуру, вологості або світла набувають прогірклий смак. Щоб цього не сталося, горіхи можна зберігати в морозильній камері. - Вершкове масло
Холодильник - 3 місяці
Морозильна камера - 1 рік
Найдовше вершкове масло зберігається в морозильній камері. Головне, упакувати герметично, щоб воно не ввібрало сторонніх запахів. - Борошно
Холодильник - 1-2 роки
Морозильна камера - 1-2 роки
Щоб в борошні не завелися комахи, можна зберігати його в морозильній камері. Упакуйте борошно в пакет, щоб не просочилися сторонні запахи. - Варений рис
Холодильник - 4-6 днів
Морозильна камера - 6 місяців
Варений рис можна заморозити про запас - він збереже і смак і вигляд. При розморожуванні в мікрохвильовій печі додайте в рис трохи води. - Хліб
Кімнатна температура - 7 днів
Морозильна камера - 3 місяці
На час від'їзду скибочки хліба можна загорнути у фольгу і прибрати в морозильник. А по приїзду розігріти в духовці або тостері.
Не можна заморожувати:
- Яйця
Будь-які яйця в шкаралупі після розморожування втрачають привабливість і смак. Білок стає м'яким і гумоподібним. - Майонез і молоко
А також, сметана, вершки, кефір, молочні соуси і заварний крем при розморожуванні стануть водянистими, грудкуватими, почнуть згортатися або розшаровуватися. - Вершковий і плавлений сир
М'які сири переживуть заморозку, але консистенцію втратять. Підійдуть для випічки або готування, але на хліб вже не намажеш. - Консерви
Будь-які консерви, особливо з рідиною, при мінусових температурах перестають бути герметичними і можуть вибухнути. А при нагріванні метал упаковки абсорбується в продукт. - Капуста
А ще салат, огірки, пастернак, помідори, цикорій, редька після розморожування будуть рідкою кашкою. Підійдуть для рагу, але з гусаком їх вже не подаси. - Картопля
Сира картопля після розморожування буде млявою, солодкою і може почорніти. А смажена картопля втратить хрустку скоринку, почне гірчити. Заморожувати краще варену картоплю.
Зберігати при кімнатній температурі:
- Банани
У холодильнику банани швидко почорніють. Але це не означає, що вони дозріли. Так виявляються сліди неправильного транспортування. - Оливкова олія
Її важливо тримати при температурі 12-16 градусів. У холодильнику олія почне розшаровуватися, може загуснути, а на дні з'явиться осад. - Шоколад
На шоколаді в холодильнику з'явиться конденсат і утворюється білий наліт. Якщо наліт нешкідливий (так виводяться кристали сахарози), то волога може викликати цвіль. - Цибуля
Висока волога в холодильнику розм'якшує цибулини. Вони починають проростати або пліснявіють. Цибулю краще зберігати в сухому прохолодному місці, подалі від картоплі. - Часник
У холодильнику часник теж починає проростати з небаченою швидкістю. Він втрачає смак і гостроту. Краще зберігати його там, де і цибулю. - Помідори
При температурі нижче +10 градусів, помідори втрачають запашний аромат, стають м'якими і несмачними. - Баклажани
Як родичі томатів, баклажани не люблять холод. У холодильнику вони покриваються плямами, швидко в'януть і втрачають смак. - Картопля
На холоді крохмаль розкладається на цукри і картопля стає розсипчастою і солодкою. Ідеально тримати її в дихаючій упаковці і прохолоді, але не на холоді.
Рекомендуємо вам поділитися цією статтею в соціальних мережах, або зробити закладку, адже знаючи ці, здавалося б, прості правила ви збережете свої продукти та заощадите кошти затрачені на них.
ПоділитисяПопередня стаття
7 правил здорового харчування школярів
Вже зовсім скоро школярі підуть до школи, тому зараз батьки готують їх до нового навчального року, купуючи їм різноманіт...
Наступна стаття
7 вражаючих фактів про каву, які мають знати всі кавомани
Щодня Бетховен заварював собі каву рівно з 60 зерен, а Вольтер випивав по 50 філіжанок кави в день і дожив до 83 років. ...
- +38 (044) 200-42-69
Щоденно з 8:00 до 23:00