- м. Київ, вул. Антоновича, 50
- м. Київ, вул. Щербаківського, 58
- м. Бровари, вул. Київська, 316
- с. Ходосівка, вул. Обухівське шосе 1, 16
- с. Гатне, вул. Київська, 2В, корп.1
Все, що вам потрібно знати про авокадо
16.11.2018
Сьогодні авокадо використовують в приготуванні багатьох салатів і соусів. Люблять цей фрукт у всьому світі. Але мало хто знає про його корисні властивості, яких, до слова, не мало!
Трохи про авокадо
Авокадо, з корисними властивостями якого сучасна публіка ще не достатньо добре ознайомлена - прибулець з далеких жарких країн.
Історія використання авокадо налічує не менше 7 тисяч років, але активно культивувати його почали в середині 18 століття, правда, плід досить швидко поширився по планеті. До нас авокадо потрапило на початку 20 століття, а в наш час росте в 50 країнах світу.
Плоди авокадо можуть бути грушоподібної, овальної або круглої форми, довжиною до 10 см і вагою до 1,5 кг. Всього у світі зрощується понад 200 сортів цього фрукта, в Україні продають тільки декілька видів. Багато з нас, обивателів, про це навіть і не замислюються. Але ж від сорту авокадо залежить його жирність, консистенція і смак.
Чим корисний?
Авокадо багатий поживними речовинами й разом з тим дуже калорійний. 100 грамів продукту містять 245 калорій. Однак в ньому немає шкідливих жирів і цукру, тому активно включається в дієтичний раціон.
В складі авокадо є компоненти, які не лише перешкоджають утворенню холестерину в крові, а й розщеплюють той, що вже накопичився. Так що тим, хто на сніданок любить з'їсти бутерброд з чаєм, масло і сир краще замінити на м'якоть стиглого авокадо з оливковою олією і невеликою кількістю солі.
Авокадо містить більше калію, ніж банан, а калій захищає організм від серцевих і судинних захворювань. Крім того, авокадо є багатим джерелом фолату (фолієва кислота або вітамін B9), який покращує роботу серця і значно знижує ризик серцевого нападу і серцевих захворювань.
Авокадо - рекордсмен за вмістом вітаміну Е, так що взимку, коли шкіра більш суха, а губи обвітрюються, - авокадо особливо корисний!
Не повірите, але авокадо сприяє антивіковому захисту клітин і стимулює їх збагачення киснем. До його складу входять природні гормони та інші біологічно-активні речовини, які надають омолоджувальну дію на організм людини.
Сорти авокадо
Сьогодні в Україні продають далеко не всі сорти авокадо. Перерахуємо кілька видів, які можна придбати в магазинах нашої країни.
Сорт Ettinger
Цей сорт авокадо - з Ізраїлю. Його смак буває зовсім різним в залежності від стадії зрілості. Тільки достиглі авокадо сорту Ettinger мають дуже яскравий смак кедрових горішків. Дуже стиглі авокадо, коли вже темніють і морщиться їх шкірка, набувають яскраво вираженого смаку плавленого сирка! Шкірка у них дуже тонка. Якщо випадково з'їсти її, нічого страшного, вона не токсична, на відміну від деяких інших сортів. Кісточка в Ettinger сіра і витягнута. Ettinger - єдиний сорт авокадо, який зазвичай не починає псуватися, коли довго лежить.
Сорт Zutano
Це в основному літній сорт авокадо. Авокадо сорту Zutano великі. Шкірка у них тонка і гладка. М'якоть в авокадо Zutano білого кольору, іноді світло-світло-жовта, досить жирна, шалено смачна і ніжна! Більше як дві штучки цього сорту авокадо не з'їсти, вони дуже добре насичують через свою жирність. Кісточка велика, іноді взагалі величезних розмірів. Форма у неї найчастіше кругла, але буває і витягнута.
Сорт Pinkerton
Цей сорт вирощують і везуть з Південної Африки та з Ізраїлю. Авокадо цих країн дуже різні за смаком і за жирністю, але однакові за деякими іншими параметрами: форма у плода грушоподібна, витягнута, а шкірка товста і пухирчата. Зате кісточка дуже маленька. Південно-Африканські сорти авокадо Pinkerton мають дуже жирну м'якоть і високі смакові якості.
Сорт Bacon
Це зовсім нежирний сорт авокадо. Bacon дуже соковиті й водянисті. Тому щоб наїстися тільки ними, потрібно з'їсти кілька штук підряд. Та й смак у них не дуже яскравий. Плоди дрібні. Шкірка у них тонка і гладка. Колір м'якоті в авокадо Bacon білий. Кісточка овальної форми, середнього розміру.
Як використовувати?
Текстура авокадо настільки цікава, що в кулінарії його використовують абсолютно в різних видах - від просто порізаного шматочками й доданого в салат, до соусів, сендвічів, коктейлів, холодних супів і навіть десертів.
Наприклад, овочеві салати з авокадо дуже смачні та ситні. Гуакамоле - паста на основі м'якоті плоду - підходить під бутерброди та сендвічі, й навіть під чіпси. А коктейлі на основі авокадо - це справжнісіньке вітамінне джерело!
Поради
- Щоб вибрати авокадо, спочатку потрібно вміти визначати ступінь його стиглості. Стиглі плоди авокадо мають бути щільним - не дуже твердими й не дуже м'якими.
- Якщо ви купили авокадо недозріле, покладіть його разом з цілим яблуком або нечищеним бананом в паперовий пакет і приберіть на кілька днів в темне тепле місце - плід дозріє швидше.
- Кісточкою, яка знаходиться всередині плоду авокадо, можна легко отруїтися. В її складі знаходиться безліч токсинів, які окислюються при контакті з повітрям. Тому кісточку потрібно видалити відразу, як тільки ви почистили авокадо.
- Зберігати авокадо потрібно обов'язково в холодильнику, в іншому випадку м'якоть почорніє.
Попередня стаття
10 кулінарних технік, які повинен знати кожен
Під час готування доводиться стикатися з величезною кількістю кулінарних технік. Багато з них знайомі з дитинства, однак...
Наступна стаття
Корисні поради: що, як і коли солити
Сіль - один з кращих і найпопулярніших підсилювачів смаку. Вміння правильно використовувати сіль - ціле мистецтво, якому...
- +38 (044) 200-42-69
Щоденно з 8:00 до 23:00