+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Як красиво і правильно сервірувати сирну тарілку

Як красиво і правильно сервірувати сирну тарілку

22.03.2019

Як красиво і правильно сервірувати сирну тарілку

Сир - один з важливих пунктів списку покупок до святкового столу, чудова закуска до вина і класний десерт під каву і дигестиви. І не варто недооцінювати естетичні здатності цього молочного продукту. Вибір сиру і його подача - зовсім не дрібниці, а ціла наука, здатна задати тон святу. 

Ідеальна сирна тарілка, як ми уявляємо, своєю пишністю повинна нагадувати про давньоримські вакханалії, де сенатори й гетери в невагомих туніках упереміш лежали навколо нескінченних страв, спокусливо відправляючи в рот бурштинові виноградини, і, ймовірно, дозволяючи собі багато інших розгнузданих надмірностей. Цей закусочний натюрморт просто зобов'язаний виглядати рясно, розкішно і легко, як начерк імпресіоніста - ніби вам раптом спало на думку запросити гостей, і ви швиденько нарвали у власному саду жменю оливок, а потім дістали з красивого кошика кілька сортів ароматного сиру і баночку свіжого меду.

Для натхнення є сенс переглянути понад сто тисяч фотографій з тегом #cheeseplatter в інстаграм, прочитати десяток статей від іменитих кулінарів і переглянути кілька ютуб-роликів на ту ж тему. Потім скласти план тарілки та відправитися до супермаркету. Як ми розуміємо, імпровізувати будемо з тим, що є на прилавках магазинів, до яких ви зазвичай навідуєтесь.

Традиції країн з просунутим сирознавством мають певні правила у виборі та подачі цього продукту. Французи, наприклад, наполягають на непарному асортименті сортів: три, п'ять, сім - а там скільки не шкода. Інший постулат говорить, що сири слід розташовувати за годинниковою стрілкою - від  найм’якішого і юного до найтвердішого та витриманого. Але який би підхід ви не вибрали, найважливіше - вийняти сир з холодильника не менше ніж за п'ять хвилин до подачі на стіл. 

Які сорти сиру вибирати

Згодні, є через що понервувати. А раптом, через незнання, ви виберете кричуще непоєднувані сорти?! І повертаючись додому після вечірки гості вийдуть на критику: «Боже мій, вони поклали на одну тарілку камамбер з фетою! Це ж просто образливо!». Без паніки. Пам'ятайте про очікуваний результат: круто і розслаблено. 

Ми рекомендуємо керуватись трьома принципами:

1. Купуйте сири з двох видів молока - наприклад, коров'ячого та козячого.

2. Обирайте різні типи - витримані (пармезан, грана падано, чеддер, маасдам, гауда, костромський, пошехонський), ропні (моцарела, сулугуні, осетинський, фета), м'які з білою і / або блакитною пліснявою (козячий, камамбер, рокфор, брі, горгонзола, дорблю), копчені (копчена гауда, чечіль).

3. Краще купуйте два-три дійсно хороших сири замість десятка посередніх. Тут є і практична хитрість: чим більше у вас сирів, тим складніше гарантувати їх поєднання з наявними напоями. 

Що додати на сирну тарілку

Розкладаючи сир на тарілку залишайте проміжки між сортами, щоб заповнити їх добавками - для додаткових смакових акцентів і прикраси.

На сирній тарілці непогано виглядають сушені фрукти і ягоди (курага, груші, інжир, вишня, журавлина, родзинки), горіхи (фісташки, пекан і макадамія, але ви можете використовувати будь-які, які вам подобаються), оливки та корнішони, виноград і кумкват, а також кілька мисок з діпами (тим, у що можна вмочити шматочок хліба або сиру) - хумусом, медом, варенням (наш фаворит – абрикосовий джем).

Щодо крекерів багато кулінарів висловлюються несхвально, а печиво і зовсім пропонують віддати сусідським дітям. Вірний варіант - хороший і свіжий хліб: багет, чіабата або щось мультизернове і дуже корисне. 

Як подати сир

Найкраще - дерев'яна обробна дошка або спеціальна дошка для сиру. Зараз модно взагалі не використовувати ніяких тарілок, а просто застеляти стіл листом пергаменту, викладати на нього все, що є. Якщо вам до смаку такий підхід, визначте місце для сиру і викладіть його там, використовуючи перелічені вище принципи.

Тим, кому як і раніше миле класичне сервірування, рекомендується розкласти сир (порізаний скибочками або кубиками - як вийде) на дошці або красивому блюді, додавши туди все, що здається доречним і радує око. Якщо гості затримуються на півгодинки, в холодильник прибирати не обов'язково, просто накрийте вашу сирну тарілку чистим рушником.

Роль супровідного інструментарію гратимуть ножі для намазування м'якого сиру, виделки, зубочистки та серветки, які завжди є на столі. Хліб, відповідно, теж повинен бути неподалік. Готово! Відправляємо в інстаграм фото з тегом #cheeseplatter - і пора до столу!

Акційні товари
Каталог