+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Як правильно харчуватись влітку

Як правильно харчуватись влітку

16.06.2017

Як правильно харчуватись влітку

Максимум користі і безпеки - це основні правила річного раціону для здорового життя кожної людини. Але, нажаль, взимку та навесні нам бракує деяких корисних речовин, оскільки імпортні овочі та фрукти повністю не дають нам тої користі, яка є в місцевих продуктах.

Літо - найкраща пора для зміцнення організму, бо саме в цей сезон в достатку зелень, овочі, фрукти та ягоди, які дозволяють нам максимально підзарядити свій організм вітамінами на весь рік. Дієтологи наголошують, що характерні для даного сезону овочі, фрукти і зелень, які містять велику кількість вітаміну С, ми повинні споживати щодня. Також не можна залишати без уваги свіжі ягоди: полуницю, вишню, чорницю, чорну і червону смородину, аґрус, адже вони багаті не тільки вітамінами, але й антиоксидантами (здатними послаблювати руйнівні властивості вільних радикалів), органічними кислотами, які пом’якшують шкіру обличчя і роблять її еластичною та свіжою, добре очищають її, сприяють швидкому оновленню клітин.

Знайте міру!

Звичайно, літні овочі та фрукти в пріоритеті, але не забувайте про те, що правильне і здорове харчування має бути різноманітним, збалансованим і включати також:

  • білкові продукти (м'ясо, риба, бобові, яйця);
  • кисломолочні продукти (молочні, особливо дорослим, краще не вживати);
  • злаки (хліб з висівками, мюслі, круп'яні каші).

Розглянемо вищезазначені продукти детальніше:

ЗЛАКИ

Вони містять достатньо велику кількість «правильних» вуглеводів, необхідних нам амінокислот, вітамінів і протеїну, вони також багаті клітковиною, завдяки чому злаки очищують наш організм, виводячи з нього накопичені шлаки і токсини. Якщо цього не робити регулярно, то організм «засмічується» і реагує появою найрізноманітніших захворювань.

Влітку необхідно більше споживати такі злакові продукти, як хліб грубого помолу, мюслі, вівсянку. А ось білий хліб і випічку краще виключити з раціону - користі від них особливої немає, а калорій більше ніж достатньо.

ОВОЧІ

Їх можна вживати в будь-якому приємному для вас вигляді: сирими, вареними, тушкованими, запеченими, у вигляді холодних супів, наприклад, гаспачо, окрошки і т.д. Головне не перестарайтесь з термічною обробкою овочів - в цьому випадку вони втратять більшість вітамінів. Також пам’ятайте, що жирні, важкі заправки, наприклад, на основі майонезу, можуть звести всю користь овочевих салатів нанівець. Використовуйте влітку «полегшені» варіанти заправок, наприклад, лимонний сік з крапелькою оливкової олії.

ФРУКТИ

Влітку потрібно вживати якомога більше сезонних фруктів, причому, бажано тих, що ростуть у вашому регіоні. Слідкуйте за тим, щоб характерні для сезону фрукти постійно були присутні на вашому столі: в червні - черешня, полуниця, вишні; в липні - малина, червона і чорна смородина, аґрус, абрикоси; в серпні - яблука, персики, дині, кавуни. Всі вони містять безліч найрізноманітніших вітамінів і кожен без винятку вітамін С, бо одним із стратегічних завдань літа є підготовка організму до зими, шляхом зміцнення імунітету. Щоб фрукти краще засвоювались, вживайте їх в першій половині дня.

КИСЛОМОЛОЧНІ ПРОДУКТИ

Кефір, ряжанка, йогурт, кисле молоко - в спеку ці корисні продукти не тільки відмінно втамовують голод, але і забезпечують організм корисними мікроелементами і сприяють очищенню організму. Намагайтеся купувати продукти з низькою жирністю і не запасайтеся «кисломолочкою» про запас – влітку термін придатності цих продуктів досить короткий. А от до молочних продуктів влітку потрібно ставитися з максимальною обережністю, особливо необхідно уникати їх поєднання з фруктами та овочами.

М'ЯСО

Білок - це будівельний матеріал для нашого організму, який необхідний йому в будь-який час року. Однак м'ясо - це дуже калорійна їжа, на перетравлення якої організм затрачає багато енергії. Тому в літню пору року рекомендується знизити споживання м'яса або перейти на більш дієтичні його види, наприклад, індичку та курку. В цей період достатньо вживати м'ясо два рази на тиждень, а ще краще виключно на традиційних літніх барбекю.

РИБА

Білок риби засвоюється краще, ніж білок м'яса, тому частково відмовившись від м'яса, замініть його рибою і морепродуктами, тим більше, що вони відмінно гармонують з овочами. А ось від сирої риби, наприклад, суші і навіть оселедця, влітку краще відмовитися, бо існує висока ймовірність харчового отруєння.

ДЕСЕРТИ

Торти, тістечка та інші калорійні і важкі для травлення солодощі краще виключити з річного раціону, тим більше, що вони часто стають причиною отруєння. Прекрасною альтернативою є різноманітні фруктові десерти: желе, муси та ін. Вершкове морозиво теж краще замінити фруктовим, яке корисніше і легше засвоюється.

ВОДА

Вживайте більше рідини! У спеку організм швидко втрачає воду, щоб запобігти зневодненню, влітку необхідно змінити питний режим. Фахівці рекомендують у спеку пити на 2-3 склянки більше води, ніж зазвичай. Збільшувати кількість вживаної води в 2-3 рази не варто, оскільки це може спровокувати затримку рідини в організмі.

Топ-5 літніх напоїв повинен виглядати так:

  1. Вода (краще столова);
  2. Компот, кисіль зі свіжих фруктів;
  3. Зелений чай з лимоном;
  4. Імбирний чай;
  5. Соки (краще фреші).

Зразкове меню на день може бути таким:

  • На сніданок - нежирний сир зі свіжими ягодами, залиті кефіром або йогуртом мюслі, що містять різні види зернових (можна додати ягоди або фрукти), чашка зеленого чаю без цукру.
  • Другий сніданок - стакан кефіру, кислого молока або йогурту.
  • Обід - овочевий суп на овочевому бульйоні, окрошка на кефірі, суп-пюре зі свіжих овочів.
  • Вечеря - риба, приготовлена в духовці або на відкритому вогні, салат зі свіжих овочів (листя салату, зелень, огірки, редис), заправлений оливковою олією.

Cпоживайте побільше корисних продуктів, щоб ваше життя було здоровим та щасливим!

Акційні товари
Каталог