+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Як знизити холестерин в крові без ліків

Як знизити холестерин в крові без ліків

04.05.2018

Як знизити холестерин в крові без ліків

Що таке холестерин і чим небезпечний його надлишок?

Холестерин відноситься до органічних сполук, ліпідів, що потрапляють в організм з продуктами харчування, а також синтезуються печінкою. В крові холестерин міститься у вигляді з'єднання ліпіду і білка, ліпопротеїду. При аналізі крові виділяють високомолекулярні ліпопротеїди («хороший» холестерин) і низькомолекулярні («поганий»). В певній кількості холестерин необхідний для забезпечення нормальної життєдіяльності людини.

Надлишок холестерину в крові - первинна ланка в процесі виникнення атеросклеротичних, або холестеринових відкладень, бляшок у кровоносних судинах. У нормі рівень загального холестерину, який виявляється в крові як елемент ліпопротеїну, знаходиться в межах 3,6-5,2 ммоль/л, причому з віком через фізіологічні процеси верхня межа норми збільшується в залежності від віку і статі людини. При показниках, що перевищують верхню межу, зростає ризик атеросклерозу, значно збільшуючись при досягненні показника 6,2 ммоль/л і більше.

Циркулюючи в крові, холестерин, при його надлишку, має властивість злипатися і накопичуватися в артеріях. Скупчення або бляшки ускладнюють рух крові, створюючи перешкоди кровотоку і звужуючи просвіт судин, що викликає кисневе голодування і недостатнє кровопостачання тканин і органів. При розпаданні частини бляшок сприяють формуванню тромбу, що провокує тромбоемболії, інфаркти, інсульти та може призводити до летальних випадків.

Однак, як надлишок, небезпечний і недолік холестерину. Дане з'єднання, наприклад, становить одну з важливих переваг грудного вигодовування: холестерин важливий для розвитку мозку немовлят, впливає на вироблення необхідних гормонів, кістково-м'язову, імунну, репродуктивну системи, а в сумішах-замінниках його зміст значно поступається материнському молоку. До інших важливих функцій холестерину відносять:

  • забезпечення міцності та еластичності клітинних мембран;
  • необхідний компонент синтезу кортизону, вітаміну Д, регуляції балансу вмісту фосфору і кальцію в організмі;
  • участь у функціонуванні нервової та імунної системи;
  • захист клітин крові (еритроцитів) від впливу різного типу гемолітичних отрут;
  • необхідний компонент для продукування гормонів репродуктивної системи і т. д.

Знижений рівень «хорошого» холестерину призводить до порушень в статевій і репродуктивній сфері, нездатності до зачаття, втрати лібідо, а також депресивних станів з високою ймовірністю суїцидальних наслідків, порушень травної функції, розвитку остеопорозу, діабету, геморагічного інсульту.

Через небезпеку зниження рівня загального холестерину в крові при прийманні статинів в першу чергу фахівці рекомендують змінити дієту, спосіб життя і постаратися знизити рівень холестерину без лікарських препаратів. Для цього необхідно знати методики, що допомагають знизити холестерин без ліків, а також які продукти знижують холестерин в крові, а які, навпаки, підвищують.

Як знизити рівень холестерину без ліків?

Окрім лікарських препаратів, понизити рівень «поганого» холестерину в крові допомагають немедикаментозні способи терапії, а саме:

Фізична активність

Гіподинамія - одна з основних причин утворення надлишкової маси тіла, що також збільшує ймовірність зростання рівня холестерину. Будь-які фізичні навантаження - ходьба, біг, плавання, спортивні ігри, гімнастичні вправи - активізують обмін речовин в організмі та сприяють усуненню застою жовчі в жовчовивідних шляхах, що допомагає самостійному виводу надлишків холестерину. Особливо рекомендується спортивна ходьба і біг: дані види спорту, згідно з дослідженнями, найкращим чином допомагають підтримувати кровоносну систему в тонусі й очищати кров від надлишків холестерину.

Шкідливі звички

Шкідливі звички, такі як тютюнопаління, надмірне вживання алкоголю та неправильне харчування не тільки сприяють формуванню холестеринових бляшок і розвитку атеросклерозу, але й згубно впливають на весь організм. Виключення з раціону продуктів з гідрогенізованими жирами (маргарину, продуктів із замінником молочного жиру, більшості кондитерських виробів, напівфабрикатів, фаст-фуду, смажених страв і т. п.) допомагає зменшити холестерин в крові шляхом зниження надходження низькомолекулярних ліпопротеїдів, що містяться в даній групі. Обмеження споживання цукру в будь-якому вигляді (в напоях, стравах, солодощах і т. п.) забезпечує зниження глікемічного індексу крові та сприяє виробленню «хорошого» низькомолекулярного холестерину.

Таким чином, здоровий спосіб життя, рухова активність і відмова від шкідливих звичок допомагають зниженню холестерину без ліків.

Правильне харчування

Дієтичне харчування відносять до основного немедикаментозного способу зниження рівня холестерину. Однак, перш ніж поставити запитання, які продукти знижують холестерин в крові, необхідно з'ясувати, які різновиди їжі та напоїв сприяють його підвищенню.

Основною речовиною, що впливає на зростання показників холестерину, є жир, тому дієта при даному захворюванні базується на значному зниженні продуктів, багатих цією речовиною. Необхідно обмежити або повністю виключити з щоденного раціону такі продукти, як:

  • м'ясо і птицю жирних сортів;
  • соуси з високим вмістом жиру (майонез і салатні заправки на його основі);
  • міцні м'ясні, рибні бульйони та супи;
  • випічку, солодощі, кондитерські вироби, шоколад;
  • субпродукти будь-якого типу;
  • молоко і молочні продукти, в тому числі вершкове масло, підвищеної жирності (більше ніж 5%).

Не рекомендується також вживання міцного чаю, кави, какаовмісних і солодких газованих напоїв. Категорично виключаються продукти з тугоплавкими та гідрогенізованими жирами: ці речовини одночасно підвищують рівень низькомолекулярного холестерину і знижують кількість «хорошого», високомолекулярного.

Для боротьби з «поганим» холестерином рекомендується включати в раціон більше таких продуктів, як:

  • шипшина;
  • оливкова олія;
  • гарбуз;
  • бобові;
  • чайний гриб;
  • помідори;
  • білокачанна капуста;
  • часник;
  • шпинат;
  • солодкий перець.

Харчуватися слід регулярно та повноцінно тричі на день, віддаючи перевагу щадній обробці продуктів: варіння, запікання, тушкування, приготування на пару або на грилі, мінімізуючи обсмажування і використання масла або жиру. Також дотримуючись питного режиму: за добу необхідно випивати 2 літри (8 склянок) рідини, переважно чистої води, трав'яних чаїв, компотів, морсів, свіжих соків.

Отже, у вас є мета, список і бажання. Дійте та будьте здорові! 

Акційні товари
Каталог