- м. Київ, вул. Антоновича, 50
- м. Київ, вул. Щербаківського, 58
- м. Бровари, вул. Київська, 316
- с. Ходосівка, вул. Обухівське шосе 1, 16
- с. Гатне, вул. Київська, 2В, корп.1
Денна норма цукру: 6 помилок, які ви робите, відмовляючись від цукру
12.03.2021
Розповімо, які норми споживання цукру і як дотримуватися денну норму. Про те коли цукор не на шкоду і скільки цукру міститься в різних продуктах.
Люблю і ненавиджу, кидаю і повертаюся... Наші відносини з цукром можна порівняти, мабуть, тільки з сюжетом мильної опери. Так уже склалося, що саме солодкий смак, був для нас в дитинстві найпершим, це тільки потім ми розсмакували смажене, солоне і навіть кисле, але цукор... зізнайтеся, він наймиліше. Тому й ваблять всі ці шоколадки, тістечка, цукерки. Так складно з ними розлучатися. Та й не потрібно кидати «друга дитинства». Чому - розповімо в статті.
Денна норма цукру. Що це таке?
Звичайно, наші клітини зовсім не потребують саме цукру, булочок і шоколаду, та й справа зовсім не в них, а в тому що міститься всередині глюкози. Ця речовина, як «дрова» розпалює в нас бажання жити, рухатися, в загальному відповідає за енергію. Чому ж тоді не обов'язково їсти солодке? Та тому, що наш геніальний організм вміє отримувати глюкозу практично з будь-якої їжі, і коли ми говоримо, що їмо «мало солодкого», ми дуже помиляємося. Денна норма глюкози - це не кількість з'їдених нами шоколадок, а скільки в цілому організм отримав речовини за добу.
Яка ж денна норма цукру?
Всесвітня організація охорони здоров'я радить вживати не більше 25-50 грамів цукру в день (приблизно 4-10 чайних ложок цукру) і становити менше ніж 10% від загальної калорійності споживаних в день продуктів.
Американська асоціація з вивчення хвороб серця рекомендує не перевищувати норму 9 чайних ложок цукру в день для чоловіків і 6 чайних ложок для жінок.
Національна служба охорони здоров'я Англії ставить планку в 30 грамів цукру в день, не більше.
Всі рекомендації уточнюють той факт, що організм отримує цукор навіть і не з солодких продуктів, стандарти включають і цей «цукор».
В Англії підійшли до питання більш детально - тільки чверть норми людина повинна отримувати безпосередньо з солодких продуктів. Якщо вважаєте, що цього мало, подивіться, скільки речовини міститься в здорових або зовсім не цукрових продуктах:
- Стандартна заморожена піца - 22 грами цукру.
- Каша швидкого приготування - 17 грамів цукру (на 100 грамів продукту).
- Кетчуп - 15 грамів цукру.
- Пляшка питного фруктового йогурту - до 40 грамів.
- Скибочка хліба - 2,8 грами цукру.
- Яблуко - 10 грамів цукру.
Загалом, цукор скрізь, десь це добавки, а десь природні цукри, як, наприклад, в молоці. У будь-якому випадку є денна норма, яку в принципі не потрібно уникати, адже, як кажуть, в помірних кількостях розкриваються корисні властивості продукту і його переваги.
Чим корисний цукор і до чого веде повна відмова від нього?
- Цукор може швидко привести вас до тями, коли ви запрацювались, забули про їжу або перехвилювались. Темрява в очах, шум у вухах, запаморочення... а далі непритомність. Здається, таке з вами ніколи не трапиться, але все-таки буває практично з кожним. Так ось, якщо з'явилися такі симптоми, на допомогу прийде шматочок шоколадки або солодкий напій, а краще солодкий чай. Здатність цукру швидко проникати в кров тут йде тільки на користь.
- Якщо ви гіпотонік (тобто у вас низький тиск), то чай з цукром з ранку може стати вашим кращим другом. Вчені давно б'ють на сполох, що гіпертонікам всі солодкі напої заборонені, а ось людям, що страждають від низького тиску, невелика доза цукру не зашкодить.
- Цукор позитивно впливає на кровообіг в головному і спинному мозку. У людей, які довго практикували повну відмову від солодкої речовини, спостерігалися проблеми з пам'яттю.
- Люди, схильні до стресів і депресій теж повинні задуматися про внесення у свій раціон невеликої кількості солодкого, бо це найлегший спосіб впливати на настрій. При його вживанні виділяється гормон радості, а що ще потрібно людині, в житті якої «стакан завжди наполовину порожній»? Тут, звичайно, головне не підсісти.
- Печінка і селезінка взагалі люблять цукор. Пацієнтам із захворюваннями цих органів і зовсім прописують вживати солодке.
- За статистикою артрити виникають у людей, які дотримуються «безцукрової» дієти.
До речі, цукор у свій час вважався ліками і навіть продавався в аптеках. Ось це поворот, чи не так?
ПоділитисяПопередня стаття
Десерт до 8 Березня
Весняне свято - зайвий привід довести прекрасній половині свою любов, ну, і звичайно, похвалитися кулінарною майстерніст...
Наступна стаття
It's a matcha: все, що ви хотіли знати про японський зелений чай матча
Ми дізналися, як вибирати зелений порошок і з чим його змішувати. За останні кілька років чай матча прописався практич...
- +38 (044) 200-42-69
Щоденно з 8:00 до 23:00