+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Користь та протипоказання насіння льону

Користь та протипоказання насіння льону

23.02.2018

Користь та протипоказання насіння льону

Насіння льону, багате найрізноманітнішими вітамінами та мінералами, вкрай корисними для організму. Його часто використовують для профілактики різних захворювань, а також вживають при лікуванні. Ми дослідили, в чому ж полягає користь і шкода насіння льону для організму.

Які корисні та лікувальні властивості має насіння льону?

Що лікує насіння льону, яке вживається в щоденній дієті? Цим питанням цікавляться багато прихильників народної медицини, коли чують про чудодійні властивості унікального елемента. Особливий склад насіння льону, а саме підвищений вміст в ньому жирних кислот групи Омега-3, 6 і 9, а також лігнанів - натуральних гормонів, що блокують дію поганих естрогенів, що викликають рак грудей, давно відніс цю харчову добавку до категорії найнеобхідніших для організму.

Корисні властивості насіння льону різнобічні й поширюються на різні частини організму людини: наприклад, воно дуже корисне для шлунку і кишківника, тому що допомагає вивести з організму токсини, холестерин і канцерогени, а також сприяє швидшій засвоюваності їжі. Насіння льону збагачене селеном, якого організму жителів великих міст часто не вистачає. Завдяки цьому його приймають для профілактики онкологічних захворювань.
Багато лікарів рекомендують вживати насіння льону з кефіром на сніданок - таке гартування організму з самого ранку забезпечує надійне протистояння бактеріям, тому що воно має підвищені антибактеріальні властивості і дуже ефективне в осінньо-зимовий період розвитку різноманітних вірусів.

Багато людей вводять в свій раціон насіння льону для схуднення: численні позитивні відгуки говорять про те, що воно досягло великих успіхів в цьому напрямку. Також насіння льону приносить величезну користь жінкам під час вагітності завдяки клітковині, що допомагає позбутися від запорів, і в післяпологовий період - в них міститься лецитин і вітамін B, які захищають нервові клітини, запобігаючи розвитку післяпологової депресії та інших психічних розладів. 

Як отримати максимальну вигоду для здоров’я з насіння льону?

Цю вкрай дієву харчову добавку можна вживати вранці, просто додаючи в кашу або кукурудзяні пластівці з молоком, розбавляючи в йогурті або рідкому сирі, а також випиваючи на сніданок або полуденок з кефіром або кислим молоком. Комплексне очищення організму можна провести, кілька днів поспіль попивши натщесерце відвар з насіння льону, який по текстурі нагадує кисіль.

Рецепти з насіння льону:

  1. Візьміть 1 ст. л. насіння, залийте 1 склянкою окропу, варіть на слабкому вогні протягом 30 хвилин. Накрийте відвар вовняною тканиною і дайте настоятись. Приймайте відвар щодня по 80 мл 3 рази на добу за 30 хвилин до їди. Увага! Вживати слід не більше 250 мл відвару на добу.
  2. Зваріть негустий кисіль з ягід і додайте до нього насіння льону. Насіння розбухне і утворить желеподібну масу, яка прекрасно вгамує голод і заодно виведе токсини. Приймайте двічі на день до їди.
  3. Подрібнене насіння льону (1ч. л.) змішайте з 100 мл кефіру. Приймайте один раз на добу на ніч. Перший тиждень додавайте по 1 ч. л. насіння, другу - 2 ч. л., третю - 3 ч. л..
  4. Чай з насіння льону. Ввечері залийте склянкою окропу 1 ч. л. насіння грубого помелу, дайте настоятися. Через 30 хвилин випийте настій, а гущу за бажанням з'їжте.

Які протипоказання щодо вживання насіння льону?

При всьому багатстві на корисні властивості та дієві функції насіння льону має і деякі, хоч і незначні, протипоказання. Шкода від насіння льону доведена при його вживанні людьми, які страждають на гіперкальціємію, а також при його неправильному зберіганні. Насіння льону ні в якому разі не можна виставляти на яскраве сонячне світло: під його впливом масла і жирні кислоти моментально окислюються і утворюють шкідливі для організму канцерогенні пероксиди. Про це свідчить характерний прогірклий смак насіння - прямий сигнал про те, що його пора викидати. Саме тому фахівці рекомендують зберігати насіння льону в темному і прохолодному місці.

Акційні товари
Каталог